Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Pimeänä vuodenaikana valosarjoja ripustetaan sisätiloihin, pihoille ja parvekkeille luomaan juhlatunnelmaa ja valaisemaan pitkiä iltoja. Valosarjojen käytössä on syytä muistaa muutama turvallisuusasia. Ulkona saa käyttää vain ulkokäyttöön tarkoitettuja valoja, koska ne on suunniteltu kestämään kosteutta ja kylmyyttä, toisin kuin sisäkäyttöön tarkoitetut valot. Tarkista valosarjojen kunto ennen käyttöönottoa. Rikkinäinen valosarja voi sytyttää tulipalon tai aiheuttaa sähköiskun.

Kun otat vanhat valosarjat käyttöön, tarkista niiden kunto silmämääräisesti. Varmista myös, etteivät valosarjat ja niiden muuntajat ole menneet sekaisin keskenään. Valosarjat ja muuntajat pysyvät järjestyksessä ja kunnossa, kun ne säilytetään alkuperäisissä pakkauksissaan. Vältä varastointia kosteissa ja kylmissä olosuhteissa. Kylmyys ja kosteus voivat vaurioittaa johtoja.
Älä käytä rikkoontuneita valosarjoja äläkä yritä korjata niitä, vaan toimita ne sähkölaitteiden kierrätyspisteeseen.

– Vanhat valot eivät välttämättä sovellu märkään talvisäähän eikä niitä ole suunniteltu uusimpien turvallisuusvaatimusten mukaisesti. Jos vanhojen valojen kunto tai turvallisuus epäilyttää, ne on syytä korvata uusilla, turvallisemmilla valoilla, sanoo sähkötuotteiden turvallisuusasiantuntija Seppo Niemi Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta (Tukes). 

Muistilista jouluvalojen turvalliseen käyttöön

 • Noudata käyttöohjetta. Säilytä ohje myös vastaisuuden varalle.
 • Tarkista valosarjan kunto ennen käyttöönottoa.
 • Älä käytä tai korjaa rikkinäistä valosarjaa.
 • Varmista, että kuumat lamput eivät ole kosketuksissa helposti syttyvien materiaalien kanssa.
 • Älä käytä sisäkäyttöön tarkoitettuja valosarjoja tai muuntajia ulkona.
 • Kytke ulkovalo aina vikavirtasuojalla varmistettuun pistorasiaan.
 • Varmista, että myös muuntaja on ulkokäyttöön tarkoitettu, jos aiot kytkeä muuntajan ulkopistorasiaan.
 • Älä anna lasten leikkiä valosarjoilla. 
 • Vie rikkoutunut valosarja sähkö- ja elektroniikkalaiteromun SER-keräykseen.

Sisäkäyttöön tarkoitetut valosarjat eivät kuulu parvekkeelle tai pihalle – muista se myös valoja hankkiessasi

Valosarjat toimivat joko suoraan verkkojännitteellä (230 V) tai muuntajan kautta pienoisjännitteellä (esim. 12 V). Muuntajalla toimivat valot ovat turvallisempia, koska niissä sähköiskun vaara on pienempi. 

Tarkista pakkausmerkinnät valoja ostaessasi. Valoissa on oltava CE-merkintä ja tiedot maahantuojasta yhteystietoineen. 

Käytä ulkona vain ulkokäyttöön suunniteltuja valosarjoja. Voit tarkistaa asian laitteen pakkauksesta tai kysyä myyjältä. Ulos tarkoitetuilta valoilta vaaditaan sisävaloja parempia ominaisuuksia, esimerkiksi veden- ja pakkasenkestävyyttä. 

– ”Vain sisäkäyttöön” merkittyjä valosarjoja ei saa käyttää ulkona. Sisäkäyttöön tarkoitettujen valosarjojen johdot eivät kestä kylmää ja märkää, vaan saattavat murtua. Niiden muuntaja ei myöskään sovellu ulos, koska sitä ei ole suojattu kosteutta ja kylmyyttä vastaan, Niemi kertoo.

Aiemmin valosarjoissa loistivat hehkulamput, nykyisin LED-valosarjat ovat yleisempiä. LED-valoilla on monia hyviä ominaisuuksia:

 • toimivat aina pienoisjännitteellä
 • lämpenevät vähemmän ja näin vähentävät paloriskiä
 • kuluttavat vähemmän energiaa ja kestävät kauemmin
 • kestävät kovempaa käsittelyä, koska niissä ei ole ei rikkoontuvaa lasia.

Jouluvaloja ei tarkasteta ennakkoon

Viranomaiset eivät tarkasta jouluvaloja tai muitakaan sähkötuotteita etukäteen, vaan valvonta on riskiperusteista ja sitä tehdään pistokokein. Jos tuotteen merkinnöissä ja käyttöohjeissa havaitaan puutteita, saattaa puutteita löytyä myös testeissä. Vaarallisille tuotteille määrätään myyntikieltoja, ne voidaan poistaa markkinoilta ja määrätä myös kerättäväksi pois kuluttajilta. Vaaralliset tuotteet löytyvät Tukesin markkinavalvontarekisteristä.

Jouluvalojen, kuten muidenkin sähkölaitteiden turvallisuudesta vastaavat valmistaja, maahantuoja ja jakelija. 

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Seppo Niemi, p. 029 5052 167 
sähköpostit muotoa: etunimi.sukunimi@tukes.fi