Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Erityisryhmien paloturvallisuus

Useimmille meistä koti on turvallinen paikka. Kodissamme saattaa kuitenkin olla riskejä, joita emme ole tulleet ajatelleeksi.

Fyysinen kunto, vammat, fyysinen ja psyykkinen terveydentila sekä lääkkeiden ja päihteiden käyttö vaikuttavat omalta osaltaan toimintakykyyn, joka voi aiheuttaa vaaratilanteita päivittäisissä tilanteissa tai vaikeuttaa pelastautumista asunnosta hätätilanteessa. Erityisryhmiksi kutsutaan mm. vanhuksia, joiden toimintakyky on ikääntymisen vaikutusten vuoksi alentunut, vammaisryhmiä, psyykkisesti tai fyysisesti sairaita sekä päihteiden ja lääkkeiden liikakäyttäjiä. Erityisryhmien turvallista asumista voidaan tukea hyvällä asuinympäristön suunnittelulla.

Tulipalo

Tulipalo on aina vaarallinen, mutta erityisesti niille ihmisille, jotka eivät joko fyysisen tai muun syyn vuoksi pysty toimimaan taikka ymmärrä toimia tilanteen edellyttämällä tavalla nopeasti.Tulipalon tyypillisiä syttymissyitä ovat tupakointi, kynttilät ja piharoihut sekä valaisimet ja sähkölaitteet. Sähkölaitepaloihin vaikuttaa usein laitteiden virheellinen käyttö. Erityisesti lieden unohtuminen tai vahingossa kytkeytyminen päälle ovat aiheuttaneet paljon kohtalokkaitakin tulipaloja.

Tulipalosta on parhaat mahdollisuudet selvitä, mikäli se pystytään estämään ennakolta tai mikäli se havaitaan mahdollisimman nopeasti. Palon nopea havaitseminen onnistuu, kun palovaroittimia on riittävästi, ne on oikein sijoitettu ja niiden kunnossapidosta on huolehdittu. Palovaroittimia on saatavilla myös kuulovammaisille.

Paloturvallisuutta parantavat apuvälineet

  • Palovaroittimen erillinen paristokotelo on edullinen keino saada palovaroittimen paristo sopivalle vaihtokorkeudelle, jolloin paristonvaihto onnistuu lattiatasolta kiipeilemättä.
  • Lieden turvallisuutta voi parantaa sen ympäristön ja päällisen tyhjänä pitämisen lisäksi, esimerkiksi erillisellä lieden palovaroittimella.
  • Turvaliesi on varustettu ajastimella, joka katkaisee virran valitun ajan loputtua.
  • Induktioliesi ei lämpene, ellei liedellä ole oikean tyyppistä kattilaa.
  • Liesivahti katkaisee tarvittaessa liedestä virran, mikäli lämpötilan lieden läheisyydessä nousee korkeaksi.
  • Liesituulettimissa on malleja, jotka havaitsevat liedellä tapahtuvan tulipalon, sammuttavat sen ja katkaisevat liedestä virran.

Hoitolaitosten paloturvallisuutta on parannettu automaattisten sammutuslaitteistojen avulla. Vastaavia sammutuslaitteistoja on jo saatavilla myös yksityisasuntoihin. Yksittäisten huoneistojen sprinklaaminen ei ole vielä kuitenkaan yleistynyt Suomessa.