Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ilotulitteet

Ilotulitteiden käytöstä esim. hääjuhlien tai syntymäpäivien aikana on ilmoitettava kirjallisesti ilmoituslomakkeella pelastusviranomaiselle. Ilmoituslomakkeeseen tulee liittää kartta käyttöpaikasta sekä maanomistajan myöntämä lupa ilotulitteiden käyttämiseen.

Ilmoituslomake tulee toimittaa pelastusviranomaiselle vähintään kaksi viikkoa ennen käyttöpäivää. Ilmoituksesta tehdään päätös, joka toimitetaan ilmoituksen jättäjälle.

Lomakkeen voi palauttaa pelastuslaitokselle joko sähköpostitse os. yleisotilaisuudet@paijatha.fi  tai kirjeitse os. Päijät-Hämeen pelastuslaitos, Kirjaamo, Mannerheiminkatu 24, 15100 LAHTI.

Ilotuliteilmoituksen käsittelystä peritään pelastuslaitoksen hinnaston mukainen maksu.

Poikkeukset ilmoitusvelvollisuuteen

Ilotulitteiden käytöstä ei tarvitse ilmoittaa 31.12. kello 18 – 1.1. kello 2 välisenä aikana. Pelastuslaitoksen asettamalla käyttökieltoalueella Lahden keskustassa ei saa kuitenkaan ilotulittaa oheisenakaan aikana.

Ilotulitteiden käytöstä ei tarvitse ilmoittaa myöskään elokuun viimeisen viikon lauantaina eli ns. venetsialaisten aikana klo 18-24, mikäli ilotulitteiden käyttö tapahtuu taajaman ulkopuolella, vesistöjen läheisyydessä. Tämä päätös koskee Päijät-Hämeen kuntia Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Iitti, Kärkölä, Lahti, Orimattila, Padasjoki ja Sysmä. Tämän poikkeuksen myöntää paikallinen pelastusviranomainen ja mikäli vietät venetsialaisia Päijät-Hämeen ulkopuolella, tarkista ilmoitusvelvollisuus kyseisen alueen pelastusviranomaiselta.

Ilotulitusnäytökset

Ilotulitusnäytöksestä tehdään ilmoitus poliisille. Ilotulitusnäytöksiä saa pitää ainoastaan Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) hyväksymä yritys. Lisäksi näytöksestä pitää laatia pelastussuunnitelma.

Ohjeet turvalliseen ilotulittamiseen

  • Lue tarkoin käyttöohjeet ja noudata niitä.
  • Käytä suojalaseja ja sytytyspuikkoa.
  • Käytä sopivaa tukea tai telinettä rakettien ampumiseen.
  • Padat, soihdut yms. maassa toimivat ilotulitteet vaativat riittävän tuen ja tasaisen alustan, jotta ne eivät kaadu ammunnan aikana. Tuotteet voi tukea esimerkiksi lumella, hiekalla tai kivillä.
  • Ammu ilotulitteet aukealta paikalta ja vaarattomaan suuntaan; ei koskaan kädestä eikä parvekkeelta; ei koskaan toisia päin.
  • Älä muuntele tai yhdistele millään tavalla ilotulitteita; omatekoiset viritelmät aiheuttavat vakavia vammoja.
  • Jos ilotulite ei toimi, odota vähintään 10 minuuttia. Älä käytä viallisia tai toimimattomia tuotteita, vaan palauta ne ostopaikkaan. Ei ilotulitteita alaikäisille tai päihtyneille.
  • Ota huomioon muut ihmiset ja eläimet, kaikki eivät pidä paukkeesta.
  • Siivoa jälkesi, muista raketeista lentävät kepit.