Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Hollolassa Samu ja Anne Skalinin kotona sattui 17. helmikuuta vaaratilanne, jossa 14-vuotiaan Samu Skalinin neuvokas toiminta pelasti hänet itsensä, perheen koirat ja talon suuremmilta tuhoilta. Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi Samun kunniakirjalla.

14-vuotias poika kunniakirja kädessä punaisessa hupparissa, iloinen ilme. Taustalla paloaseman tiiliseinä.
Samu Skalin palkittiin esimerkillisestä toiminnasta tulipalossa. Skalin haaveilee palomiehen ammatista. Kuva: Phpela/Salla Virta

Perheen äiti Anne Skalin oli laittanut tulet alakerran kamiinaan ja lähtenyt asioille. 14-vuotias Samu nukkui yläkerrassa. Hän heräsi palovaroittimen ääneen ja huomasi alakertaan tultuaan, että tuli on karannut kamiinan ulkopuolelle ja suuluukun yläpuolelta nousee liekkejä. Alakerrassa oli jo runsaasti savua.

Samu vei ensin koirat ulos, huilasi muutaman minuutin, veti haalarit jalkaan ja palasi sammuttamaan tulisijaa.

Liekit olivat Samun mukaan jo lähes puolimetrisiä, ja savupatsas laskeutumassa alas katosta. Hän otti sammuttimen, aukaisi luukun ja laski jauhetta pesään. Kun tuli oli sammunut, Samu aloitti tuuletuksen. Tulisija syttyi kuitenkin vielä uudelleen ja sammutusta piti jatkaa.

”Heräsin ja huomasin, että pyörrytti. Hetken kesti, kunnes tajusin, että palovaroitin piippaa”, Samu Skalin kertasi tapahtumia.

”Toinen koirista ei meinannut herätä. Sain työntää sitä ulos”, Samu kertoo.

Hän ei savussa löytänyt puhelintaan, mutta tiesi, missä sammuttimia pidetään kotona. Samu Skalin kuuluu Keski-Hollolan VPK:n nuoriso-osastoon ja oli ehtinyt harjoitella alkusammutusta. Sen ansiosta hän pysyi rauhallisena.

”Kaiken voi korjata paitsi elämän”, Samu pohti.

Hieno, merkittävä teko

”Sinulla oli VPK:n nuoriso-osaston taidot menneet ytimeen. Teillä oli palovaroitin ja alkusammutusvälineet kotona, ja osasit yksin toimia. Teit kaikki ihan oikein, todella hieno ja merkittävä teko!”, aluepalopäällikkö Jari Lehtinen kiitteli pienimuotoisessa palkitsemistilaisuudessa Hollolan pelastusasemalla 22.3.

”Päijät-Hämeen pelastuslaitos haluaa muistaa sinua urotyöstä kunniakirjalla ja uudella sammuttimella. Kunniakirjassa lukee: Samu Skalin on toiminut esimerkillisesti kamiinasta levinneen palon sammuttamisessa 17.2.2021”, Lehtinen jatkoi.

VPK:n nuoriso-osaston opit menneet perille

Keski-Hollolan VPK:n nuoriso-osaston johtaja Tommi Pakarinen tunsi ylpeyttä kuulleessaan tapauksesta.

”Mietin, että jotain tullut opetettua oikein ja jäänyt mieleen harjoituksista, kun pystyy tosipaikan tullen hyödyntämään taitoa”, Pakarinen sanoo.

Keski-Hollolan nuoriso-osastoon kuuluu noin 15 nuorta. Käytännön alkusammutusharjoituksia järjestetään normaaliaikana pari kolme kertaa vuodessa.

Anne Skalin kiitteli sopimuspalokuntaa:

”Samun toiminta ei varmasti ilman näitä oppeja olisi ollut niin rationaalista.”

Kamiina poistettu käytöstä

Palotarkastaja Ari Heikkinen suoritti kohteessa katselmuksen palon syyn selvittämiseksi. Hän havaitsi kamiinan tulipesän laessa sekä takaseinässä muodonmuutoksia sekä luukun lasitiivisteiden irronneen. Tuli oli muutoksista johtuen päässyt karkaamaan kamiinan ulkopuolelle. Kiinalaisvalmisteinen tulisija ei ilmeisesti soveltunut aktiiviseen, päivittäiseen lämmittämiseen Suomen talviolosuhteissa.

”Tukes on pyytänyt selvityksen kamiinan maahantuojalta”, Heikkinen kertoi.

Kyseinen kamiina ei ole enää myynnissä.

Lisätietoja median edustajille:
palotarkastaja Ari Heikkinen, Päijät-Hämeen pelastuslaitos, 0440 773 132
aluepalopäällikkö Jari Lehtinen, Päijät-Hämeen pelastuslaitos, 0440 773 152
Keski-Hollolan VPK:n nuoriso-osaston johtaja Tommi Pakarinen, 044 505 0413

3 pelastuslaitoksen edustajaa sinisissä virkapuvuissa taustalla ja nuori poika punaisessa hupparissa kunniakirja sylissä. Kaikilla kasvomaskit.
Palkitsemistilaisuudessa Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen palotarkastaja Ari Heikkinen (vas.), palkittu Samu Skalin, aluepalopäällikkö Jari Lehtinen ja Keski-Hollolan VPK:n nuoriso-osaston johtaja Tommi Pakarinen. Kuva Phpela/Salla Virta
Kehystetty kunniakirja, jossa palomiespatsas ja teksti Samu Skalin on toiminut esimerkillisesti kamiinasta levinneen palon sammuttamisessa 17.2.2021. Päijät-Hämeen pelastuslaitos
Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi Samu Skalinin kunniakirjalla ja uudella sammuttimella. Kuva Phpela/Salla Virta