Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Suomen Pelastusalan keskusjärjestö SPEK on palkinnut sopimuspalokuntien nuoriso-osastoja hyvin tehdystä työstä. Iitin VPK Päijät-Hämeestä ylsi kolmen parhaan joukkoon.

Nuoria leirialueella siniset palokuntavaatteet päällä.

Vuoden palokuntanuoriso-osastoksi valittiin Kouvolan VPK, toisen huomionosoituksen sai Hämeenlinnan VPK:n nuoriso-osasto ja kolmannen Iitin VPK:n nuoriso-osasto Päijät-Hämeestä. Valintakriteereissä painotettiin muun muassa alueellisia leirejä, kurssijärjestelmää ja kilpailuja sekä Kipinä-työkalun hyödyntämistä palokuntanuorisotoiminnan kehittämisessä. Palkinnot myönsi Suomen Pelastusalan keskusjärjestö SPEK Palosuojelun edistämissäätiön tukemana, ja ne jaettiin Palopäällystöpäivillä Jyväskylässä.

Iitin VPK:n nuoriso-osaston toiminnassa on mukana n. neljäkymmentä 8-15-vuotiasta nuorta. Nuorilla on omat viikkoharjoituksensa. Harjoituksissa nuorille opetetaan palokuntatoiminnan perustietoja ja -taitoja. Lisäksi nuoret harjoittelevat VPK:ssa myös arkielämässä tärkeitä taitoja, kuten ensiapua ja yhteistyötä.

Harjoitusten ohella nuoriso-osastolaiset pääsevät osallistumaan mm. erilaisiin turvallisuusviestintätapahtumiin, kilpailuihin ja leireille.

Toimintaa kehitetty nuorten toiveiden mukaan

Iitin VPK:n nuorisotyön johtaja Katja Turunen on hyvillään, että yhdessä tekeminen sekä nuorten ja kouluttajien aktiivisuus saavat tunnustusta. Ajatus hakemuksen lähettämiseen tuli Kipinä-työkalun täyttämisestä.

– Siinä tuli näkyväksi se, että teemme asioita oikein ja olemme kehittäneet nuorisotoimintaamme oikeaan suuntaan, Turunen kertoo.

Toimintaa on kehitetty nuoria kuunnellen. Lisäksi Turunen kiittelee osaavia ja motivoituneita kouluttajia. Heidän ansiostaan nuorten viikkoharjoitukset ovat monipuolisempia ja nuoret viihtyvät niissä entistä paremmin.

Nuoria myös sitoutetaan ja otetaan mukaan koulutustoimintaan muun muassa apukouluttajina. Nuorten kouluttajilla on Turusen mukaan rautaista ammattitaitoa vuosikymmenten ajalta ja nuorilla taas runsaasti ideoita, innostusta ja näkemystä.

– Meillä on yleisesti vahva me-henki, niin nuorisotoiminnassa kuin palokunnassamme. Teemme paljon asioita yhdessä koko palokunnan kesken, hän iloitsee.

– Tämä on sellainen tunnustus, joka tuntuu todella hyvälle. Olemme kehittäneet toimintaa jo pidemmän aikaa ja nyt se saa valtakunnallista tunnustusta.

1000 euron palkintoraha menee nuorisotoimintaan, varusteisiin ja nuorten toiminnan kehittämiseen.

Lisätietoa:

Iitin VPK:n nuorisotyönjohtaja Katja Turunen 040 730 3776

SPEK:n kehittämispäällikkö, palokuntien harrastustoiminta Niko Ara 040 482 0806

Punaiset kypärät ja sinikeltaiset palokunnan asut päällä olevia nuoria keskustelemassa.
Iitin VPK:n nuoriso-osastossa on mukana n. 40 nuorta. Kuvat: Iitin VPK