Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Hymyilevä Niko Nieminen kunniakirja kädessä Heiolan pelastusaseman edustalla. Vieressä aseman nimikyltti.
Niko Nieminen palkittiin Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen kunniakirjalla. Kuva: Salla Virta/Phpela

Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi heinolalaisen Niko Niemisen ihmishengen pelastamisesta. Nieminen pelasti veneestä pudonneen mökkeilijän hukkumiselta 8.5. Kymijokeen. Nieminen auttoi veteen pudonneita samassa paikassa myös kolme vuotta sitten.

Niko Nieminen oli Heinolassa Kymijoen rannalla Tommolan uimarannalla laskemassa venettä vesille, kun hän huomasi miehen putoavan veneestään veteen. Mies oli lähtenyt viemään pientä avomoottorivenettään mökille, kun veneen moottori kääntyi jostain syystä ääriasentoon ja keikautti venettä, jolloin hän putosi Kymijokeen. Vene jäi pyörimään pientä ympyrää täydellä kaasulla. Nieminen pelkäsi veteen pudonneen jäävän sen alle.

Nieminen lähti omalla veneellään viipymättä veteen pudonneen avuksi. Uhrilla ei ollut pelastusliiviä tai muuta kelluntavälineittä.

”Hän kävi välillä pinnan alla ja pelkäsin, etten saa hänestä otetta.  Vesi oli silloin vain +6-asteista. En pystynyt ajamaan ihan pyörivän veneen viereen, mutta hän pääsi onneksi uimaan siitä vähän kauemmas”, Nieminen kertoo.

Uhri oli aluksi niin syvällä pinnan alla, ettei Nieminen yltänyt häneen.

”Onneksi hän sai ponkaistua lähemmäs pintaa. Sain lopulta napattua hänen hihastaan kiinni ja vedettyä veneen viereen. Pidin hänestä kiinni ja ajoin hiljalleen rantaan”, Nieminen kertoo pelastustilanteesta.

Uhri kertoi myöhemmin voimiensa olleen aivan lopussa, kun apuun tullut Nieminen sai hänestä otteen. Samaan aikaan Niko Niemisen rannalle jäänyt kaveri soitti Hätäkeskuksesta apua.

Pelastettu oli pahasti kylmettynyt

Päijät-Hämeen pelastuslaitos sai hälytyksen vesipelastustehtävään 8. toukokuuta klo 15.20. Työvuorossa ollut ruiskumestari Jouni Kokki kertoo, että matkalla kohteeseen tuli tieto, että mies oli päässyt rantaan.

Ensihoito otti uupuneen ja kylmissään olevan miehen ambulanssiin tarkastettavaksi. Myöhemmin kävi ilmi, että hän oli jo pahasti alilämpöinen.

”Oma, ensihoitajien ja uhrin arvio tilanteesta on, että Niko Niemisen ripeä toiminta tilanteessa pelasti veteen pudonneen miehen hengen, ruiskumestari Jouni Kokki kiitteli.

Kokki teki ehdotuksen Niko Niemisen neuvokkaan ja ripeän toiminnan palkitsemisesta.

Niko Nieminen auttoi veneonnettomuudessa myös 2018 

Niko Nieminen on kunnostautunut samanlaisessa tilanneessa myös 2018, kun viisihenkisen seurueen vene kaatui samaisessa paikassa Tommolan uimarannan edustalla. Silloin hän auttoi veneellään rantaan useamman henkilön, jotka eivät olisi jaksaneet uida rantaan.

Nieminen on aiemmin toiminut kalastusoppaana ja käynyt meripelastuskurssin, minkä vuoksi hän ei ole epäröinyt auttaa.

Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi Niko Niemisen Heinolan pelastusasemalla pienimuotoisessa kahvitilaisuudessa 7. kesäkuuta.

”Pelastuslaitos haluaa muistaa sinua kunniakirjalla ja pienellä kalastusaiheisella lahjalla kiitoksena siitä, että pelastit ihmishengen omalla esimerkillisellä toiminnallasi 8.5.2021. Esimerkillistä toimintaa!”, aluepalopäällikkö Jari Lehtinen Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta kiitteli tilaisuudessa.

Ilman Niemisen ripeää toimintaa olisi uhri ollut suuressa varassa menehtyä.

Lisätietoa:

Aluepalopäällikkö Jari Lehtinen 0440 773 152, Päijät-Hämeen pelastuslaitos

Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi Niko Niemisen (vas.) Heinolan pelastusasemalla pienimuotoisessa kahvitilaisuudessa 7. kesäkuuta 2021. Aluepalopäällikkö Jari Lehtinen (oik.) kiitteli Niko Niemistä nopeasta ja ansiokkaasta toiminnasta veneonnettomuudessa. Kuva: Salla Virta /Phpela.