Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Moni hiihtolomalainen lähtee liikenteeseen loppuviikosta. Liikenneturva muistuttaa, että ennakoinnilla voi välttää monet harmit ja jopa vaaratilanteet matkan päällä. Jos hiihtolomalle suuntaa autolla, tavarat kannattaa pakata tavaratilaan ja jättää matkustamo matkustajille.

Turvallisuudesta ei ole syytä tinkiä lomallakaan, joten valmisteluja voi tehdä ajoissa. Auton takakontin pakkaaminen kannattaa aloittaa painavimmista tavaroista, jotka laitetaan kiinni takapenkin selkänojaan. Tarpeen mukaan on varmistettava myös tavaroiden kiinnitys.

Jos mukaan pakataan koko perheen sukset ja sauvat, on niiden oikea kuljetuspaikka suksiboksi, kattoteline tai peräkärry. Ennen suksiboksin lastausta on tarkistettava sekä valmistajan suksiboksille ilmoittama suurin sallittu kuorma kuin myös autovalmistajan ilmoittama suurin sallittu kuorma kattotelineille.

”Autossa irrallaan oleva tavara voi sinkoilla ja aiheuttaa vahinkoa jo voimakkaassa jarrutuksessa, puhumattakaan onnettomuustilanteesta. Siksi matkustamo on vain matkustajia varten”, tähdentää Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara.

Painava kuorma saattaa vaikeuttaa auton hallintaa varsinkin liukkaalla tiellä. Jos kuorma on raskas, voi olla tarpeellista nostaa rengaspaineita. Sopivat lukemat löytyvät auton ohjekirjasta.

Kuljettaja huolehtii turvallisuudesta
Hyvin levännyt ja virkeä kuljettaja vie matkustajat turvallisimmin perille. Kuljettaja myös huolehtii, että kaikkien turvavyöt ovat kunnolla kiinni, pienet lapset istuvat turvaistuimissa ja lemmikit matkustavat turvavaljaisissa tai kuljetushäkissä.

”Yhdessä perheen kanssa tehty lomamatkan suunnittelu on ennakointia ja iso osa onnistunutta matkaa. Tien päälle ei kannata lähteä väsyneenä, vaan siirtää lähtö seuraavaan päivään. Itse matkaan on hyvä varata aikaa ja muistaa sopivat tauot. Matkustajien turvallisuus on kuljettajan vastuulla”, Elovaara muistuttaa.

Kuusi vinkkiä hiihtolomavalmisteluihin:
-Ennakoimalla voit välttää monia vaaratilanteita.
-Älä lähde väsyneenä rattiin.Varaa matkaan tarpeeksi aikaa.
-Huomioi myös tauot.
-Pakkaa tavarat tavaratilaan ja lastaa painavimmat ensin.
-Jätä matkustamo matkustajille.
-Turvaudu tarvittaessa suksiboksiin tai peräkärryyn, mutta muista oikea kuormaus.
-Tarkista rengaspaineet ja tarvittaessa nosta paineita, jos kuorma on raskas.
-Varmista, että matkustajien turvavyöt tai turvalaitteet ovat asianmukaisesti kiinni.

Lisätietoja: koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara, Liikenneturva, 020 7282 372.    

Piirretty kuvio, jossa muistutetaan laittamaan talviloman tarvikkeet takakonttiin ja sukset suksiboksiin. Matkustamoon vain matkustajat.