Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Pelastuslaitokselle tulee ilmoittaa tulen teosta silloin, kun kyse on kulotuksesta tai merkittävää savua tuottavasta avotulesta. Ilmoituksen voi tehdä helposti pelastuslaitoksen sivustolta (etusivu) löytyvät ilmoituslomakkeen kautta. Pieni makkaranpaistonuotio ei kuivaa puuta käytettäessä merkittävästi savua vielä tuota, joten niistä ei tarvitse ilmoitusta tehdä. Tulen sytyttäjän tulee aina tarkistaa Ilmatieteen laitoksen varoitukset; ruohikko- tai metsäpalovaroituksen aikana avotulen tekeminen on ehdottomasti kielletty. Tulen sytyttäjän pitää huolehtia myös muusta turvallisuudesta:

  • Avotulen tekemiselle on aina oltava maanomistajan lupa.
  • Huomioi tuulen vaikutus – voimakas tuuli saattaa levittää tulta hyvinkin nopeasti.
  • Varaa paikalle riittävästi sammutusvälineitä, kuten esimerkiksi paineistettu vesiletku ja sammutin sekä raivauskalustoa, kuten esimerkiksi harava ja lapio.
  • Varaa paikalle puhelin, jolla voit tarvittaessa tehdä hätäilmoituksen.
  • Älä jätä tulta vartioimatta! Muista polton jälkeen aina jälkivartiointi.
  • Tulen sytyttäjä on aina vastuussa palo- tai savuvahingoista sekä ennen kaikkea myös huolellisesta sammuttamisesta.
  • Polton on oltava niin vähäistä, ettei sen seurauksena tule aiheettomia hätäpuheluita.

Kuntien jätehuolto- tai ympäristöviranomaiset ohjeistavat

Keväisestä puutarhan hoidosta tulee aina jonkin verran oksa- ja risujätettä, jonka hävittämiseen on kuntien jätehuolto- tai ympäristöviranomaiset antaneet omat ohjeensa. Suuressa osassa Päijät-Hämettä (Asikkala, Heinola, Hollola, Kärkölä, Lahti, Orimattila, Padasjoki ja Sysmä) puutarhajätteen hävittäminen esimerkiksi polttamalla on kokonaan kielletty (Päijät-Hämeen jätelautakunnan alueen jätehuoltomääräykset). Kielto ei kuitenkaan koske kuivan käsittelemättömän puujätteen, risujen ja oksien polttamista avopolttoa nuotiossa tai grillissä, jos poltettavan määrä on vähäinen, eikä tarkoituksena ole jätteen hävittäminen.

Hartolassa polttaminen on kielletty kirkonkylän asemakaava- alueen asutuilla alueilla (Hartolan kunnan ympäristönsuojelumääräykset) ja Iitissä asemakaava-alueella (Kymen jätelautakunnan jätehuoltomääräykset). Kysy ja tarkista tarkemmat ohjeet oman kuntasi viranomaisilta.

Varmista omasta kunnastasi ohjeet puutarhajätteen hävittämiseen.
Avotulta ei koskaan saa jättää vartoimatta. Kuva: Phpela