Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Turun ammattikorkeakoulu on valmistanut turvallisuuspelin yhteistyössä pelastusviranomaisten ja kasvatusalan ammattilaisten kanssa. Peli yhdistää perinteistä mobiilipelaamista ja lisättyä todellisuutta (AR) konenäköteknologian avulla. Tavoitteena on, että perusasteen oppilaat tutustuvat poistumisopasteisiin ja muihin koulun turvallisuuskilpiin uudella ja hauskalla tavalla.

Piirroskuva pelistä, jossa tyttö seisoo lääkekaapin ja sydäniskurin edessä. Kaapeissa vihreä merkit.
Virpa-turvallisuuspelissä liikutaan virtuaalikoulun tiloissa. Kuva: Turun yliopisto/Virpa-hanke.

Paloturvallisuus on keskeinen opetusaihe. Pelin pedagogiikka tukee lukutaitoisten oppilaiden turvallisuusosaamista, ongelmanratkaisutaitoja ja perusasteen opetussuunnitelman sisältöjä esimerkiksi terveystiedon, ympäristöopin ja äidinkielen osalta. Toisaalta Virpa Palomestari -peli sopii hyvin otettavaksi oppilaiden käyttöön pelastuslaitoksen vierailun yhteydessä.

Peli ei edellytä opettajalta erityisiä tieto- ja viestintätekniikkataitoja. Pelaajilta ei kerätä henkilötietoja.

Pelin oppimistulokset on todettu lupaaviksi Turun ammattikorkeakoulun toteuttaman käyttäjätutkimuksen perusteella. Vaikuttavuustutkimusta jatketaan tältä osin edelleen. Pelaaja liikuttaa hahmoaan laitteen ohjainnäppäimillä virtuaalikoulun tiloissa. Skannaamalla oman koulun turvakilpiä pelaaja saa pisteitä, joilla virtuaaliluokkien lukitut ovet aukeavat. Konenäköalgoritmi tunnistaa oikeat turvallisuuskilvet. Päästyään sisään luokkaan pelaaja vastaa virtuaalihahmon esittämiin paloturvallisuusväittämiin.

Minipelit, kuten sammutusharjoitukset ja pakopeli rullalaudalla sekä koulutiloihin piilotetut salaiset yllätykset tekevät pelaamisesta ja oppimista hauskaa. Pelaaja saavuttaa virtuaalipalkintoja, kun hän on skannannut turvallisuuskilpiä ja selviytynyt paloturvallisuuskysymyksistä ja -tehtävistä. Taitavimmat pelaajat saavuttavat paloturvallisuusdiplomin suoritettuaan pelitehtävät pronssi-, hopea ja kultatasolle asti.

Pelin on kehitetty Palosuojelurahaston tuella. Peli on maksuton, eikä se sisällä mainoksia. Peli voidaan ladata puhelimeen turvallisesti. Pelistä julkaistaan versiot myös ruotsiksi ja englanniksi. Peli on ladattavissa sovelluskaupoista (iOS versio App Storessa, Android versio Google Playssa).

Lisää tietoa pelistä.

Hankejohtaja David Oliva (MSc, erityisasiantuntija), david.oliva@turkuamk.fi, virpa@turkuamk.fi

Poikia kuvaamassa puhelimilla palohälytyspainiketta seinässä.
Virpa-peliä pelataan kännyköillä tai tableteilla. Kuva: Turun yliopisto/Virpa-hanke.