Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Palovaroitin ja savua. Lähikuva. Kuva: Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö

Viimeistään vuoden 2026 alusta rakennuksen omistaja eli useimmiten taloyhtiö on vastuussa siitä, että asunnoissa on toimivat palovaroittimet. Taloyhtiöiden kannattaa jo nyt valmistautua asiaan.

Pelastuslain uudistukseen liittyvä muutos palovaroittimien siirtymisestä taloyhtiöiden vastuulle on herättänyt kysymyksiä, miten lakia sovelletaan. Nyt on taloyhtiöille ja kiinteistöalan toimijoille julkaistu tietopaketti asiasta.

Palovaroittimet siirtyvät taloyhtiöiden vastuulle – Mikä muuttuu ja miksi?

Palovaroittimet ovat tähän asti olleet asukkaiden vastuulla. Tutkimusten mukaan kaikilla ei kuitenkaan ole ollut toimivaa palovaroitinta. Suuressa osassa kuolemaan johtaneista tulipaloista palovaroitinta ei ole ollut tai se ei ole toiminut.

Viimeistään vuoden 2026 alusta rakennuksen omistaja eli useimmiten taloyhtiö on vastuussa siitä, että asunnoissa on toimivat palovaroittimet. Asukkaiden on kuitenkin testattava palovaroittimet säännöllisesti ja ilmoitettava vioista. Uudistus parantaa kaikkien asukkaiden turvallisuutta.

Vuosina 2024–2025 on käynnissä siirtymäaika, jolloin palovaroittimet ovat vielä asukkaan vastuulla, ellei taloyhtiössä ole sovittu toisin.

Yhteistyöryhmän tietopaketti taloyhtiöille on nyt julkaistu

Työryhmä on valmistellut tietopaketin palovaroitinvastuun siirtymisestä rakennusten omistajille. Kysymyksiä ja vastauksia -muodossa julkaistava tietopaketti antaa tietoa taloyhtiöille ja kiinteistöalan ammattilaisille siitä, mitä asioita tulee ottaa huomioon.

Tietopaketti – Palovaroitinvastuu: Kysymyksiä ja vastauksia

Lisää viestintää palovaroitinvastuun siirtymisestä tulossa

SPEK julkaisee keväällä palovaroitinoppaan ja raportin palovaroittimien rasituskokeista sekä muuta palovaroitinviestintää. Seuraa SPEKin somekanavia sekä verkkosivuja.

Teksti ja kuva: Suomen Pelastusalan keskusjärjestö