Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Paloauton edessä kuusi viiksekästä palomiestä sammutusasussa.

Marraskuu on valtakunnallinen eturauhassyöpäkuukausi. Eturauhassyöpä on miesten ja samalla yleisin syöpä Suomessa. Eturauhassyöpä voi olla pitkään oireeton ja valitettavan usein eturauhassyöpä löytyy vasta, kun se on levinnyt jo laajemmalle. Kynnys hakeutua tutkimuksiin on myös usein liian korkea, eikä oireita välttämättä tunneta tai oteta vakavasti. Varhaisella havainnoinnilla voitaisiin pelastaa ihmishenkiä.

Paavolan pelastusaseman 3.vuoron palomiehet kasvattivat marraskuuksi viikset osoittaakseen tukea syöpään sairastuneille, mutta myös muistuttaakseen aikaisen tutkimuksiin ja hoitoon hakeutumisen tärkeydestä.

Kansainvälinen syöpätutkimusjärjestö IARC on arvioinut palomiehen työn syöpävaaralliseksi. Palomiehet altistuvat työssään usein karsinogeeneille, jotka altistavat syövälle. Merkittävimpiä altistumisreittejä ovat iho ja hengitystiet. Karsinogeenejä esiintyy tulessa ja savussa, ja niitä tarttuu palomiesten varusteisiin, joiden mukana karsinogeenejä voi kulkeutua myös pelastusasemalle.

Tulipalojen myrkyllisyys on myös lisääntynyt kodeissa ja laitoksissa kasvaneen muovin käytön myötä. Tutkimusten mukaan pelastustyöntekijöillä on korkeampi riski sairastua ikäisiään aiemmin ihosyöpään, keuhkosyöpään, kivessyöpään ja eturauhassyöpään. Alalla ponnistellaankin monin eri tavoin palomiesten altistumisten minimoimiseksi.