Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Koko perheen tapahtuma: Päivä Paloasemalla 25.11.2023. Kuvassa mies ja nainen kypärät päässä sammutusvarusteissa sekä piirroshamoja.

Lauantaina 25. marraskuuta 2023 eri puolilla Päijät-Hämettä järjestetään Päivä Paloasemalla -tapahtumia, joihin odotetaan yhteensä tuhansia kävijöitä. Tapahtumissa on mahdollisuus oppia tärkeitä turvallisuusasioita, kysyä paloturvallisuudesta ja tutustua pelastustoimeen sekä sopimuspalokuntatoimintaan. Myös lapsille ja nuorille järjestetään omaa ohjelmaa. Tapahtuman ohjelma ja tapahtuma-aika vaihtelevat asemittain.

Tulipalot aiheuttavat vuosittain merkittäviä omaisuus- ja henkilövahinkoja, vaikka tulipalojen ennaltaehkäisy on helppoa. Päivä Paloasemalla -tapahtumien tavoitteena onkin parantaa kotien turvallisuutta ja lisätä ihmisten valmiuksia estää onnettomuuksia sekä toimia oikein onnettomuustilanteissa.

– Päivä Paloasemalla -tapahtumat on suunnattu koko perheelle – niistä löytyy asiaa ja tekemistä kaiken ikäisille. Vierailijat pääsevät tutustumaan aseman kalustoon ja kyselemään kodin paloturvallisuudesta. Ohjelma vaihtelee asemittain, kertoo koulutuspäällikkö Mari Ukkonen Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta.

Päivä paloasemalla -tapahtumissa voi kysyä sähkölaitteisiin, akkuturvallisuuteen sekä muuhun kodin paloturvallisuuteen liittyvistä asioista.

– Toiveena on, että jokainen tapahtumassa vieraileva saisi kimmokkeen parantaa oman kodin ja perheen turvallisuutta tai oppii uuden asian. Saattaapa tapahtumasta saada myös kipinän palokuntaharrastuksen aloittamiseen tai ajatuksen tulevaisuuden ammatista pelastusalalla, Ukkonen toteaa.

Päivä Paloasemalla -tapahtumat käynnistävät valtakunnallisen Paloturvallisuusviikon, jonka tavoitteena on parantaa kotien paloturvallisuutta ja kansalaisten toimintakykyä onnettomuustilanteissa. Paloturvallisuusviikon teemana on tänä vuonna nuorten, omilleen muuttaneiden aikuisten kotien paloturvallisuus. Hekin voivat saada Päivä Paloasemalla -tapahtumasta hyviä vinkkejä.

Huomio ladattaviin laitteisiin ja akkuturvallisuuteen

Kodeissa on paljon laitteita, jotka toimivat akuilla tai paristoilla. Vanhoja ja käytöstä poistettuja laitteita, akkuja tai paristoja ei kannata varastoida kotona, vaan toimittaa ne asianmukaisesti kierrätykseen. Teippaa akkujen ja paristojen navat heti käytöstä poistamisen jälkeen.

– Akkupalojen sammuttaminen on hyvin vaikeaa ja riskialtista. Akkupalo kehittyy nopeasti ja voi aiheuttaa voimakkaitakin tulipurskauksia ja heitteitä, jotka sytyttävät helposti myös muut palavat materiaalit tuleen, ja ne ovat luonnollisesti vaarallisia myös ihmisille ja eläimille. Palosta syntyy myös hyvin myrkyllistä savua, jonka hengittämistä tulee välttää. Akkupalojen ennalta ehkäiseminen onkin erityisen tärkeää, Ukkonen muistuttaa.

Akkupalo sammutetaan suurella määrällä vettä. Monesti palavaa akkulaitetta ei ole kuumuuden, savun, liekkien ja heitteiden vuoksi kuitenkaan enää mahdollista upottaa veteen omin voimin. Usein ainoaksi toimintatavaksi jää huoneesta poistuminen ja oven sulkeminen sekä hätänumeroon soittaminen ja vaarassa olevien varoittaminen.

Lataaminen tulisi tehdä sellaisissa olosuhteissa ja paikassa, jossa riskit ovat mahdollisimman pienet ja hallittavissa. Latauspistettä ei tulisi sijoittaa makuuhuoneeseen tai poistumisreitille, kuten eteiseen, eikä latausta tule tehdä helposti syttyvien materiaalien päällä. Latauspisteen yläpuolella tai välittömässä läheisyydessä olisi hyvä olla toimiva palovaroitin. Vältä lataamista yöaikaan ja kun ketään ei ole kotona. Latausjohto on hyvä irrottaa verkkovirrasta ja laitteesta viimeistään, kun akku on täynnä.

– Akkupalot eivät ole tilastojen valossa vielä kovin yleisiä, mutta niiden mahdollisuus on syytä pitää mielessä. Ladattavan laitteen palaminen johtuu yleensä laitteen akun tai sen laturin vauriosta. Viallista laitetta ei pidä ladata, vaan se tulee toimittaa huoltoon, Ukkonen toteaa.

Päivä Paloasemalla -tapahtumat Päijät-Hämeessä 2023

Päijät-Hämeessä Päivä Paloasemalla -tapahtumia järjestetään sekä vakinaisilla pelastusasemilla että sopimuspalokuntien asemilla.

Tapahtumat pyritään järjestämään mahdollisimman koronaturvallisesti. Tulethan tapahtumiin vain terveenä ja täysin oireettomana.

ASIKKALA

Asikkalan pelastusasema
la 25.11. kello 10–13
Anianpellontie 142, 17200 Vääksy
Yhteistyössä Päijät-Hämeen pelastuslaitos ja Asikkalan puolivakinainen palokunta

HARTOLA

Hartolan palokunnan asema
la 25.11. kello 10–13
Toritie 6, 19600 Hartola 

HEINOLA

Heinolan pelastusasema
la 25.11. kello 12–15
Yhdyskatu 1, 18150 Heinola
Yhteistyössä Päijät-Hämeen pelastuslaitos, Heinolan sopimuspalokunta ja Liikenneturva

HOLLOLA

Hollolan pelastusasema
la 25.11. kello 10–13
Paassillantie 5, 15880 Hollola
Yhteistyössä Päijät-Hämeen pelastuslaitos, Keski-Hollolan VPK ja Liikenneturva

Hakosilta-Nostavan asema
la 25.11. kello 11–14
Nostavantie 539, 15820 Lahti (Hollola)

Kosken VPK:n asema
la 25.11. kello 12–15
Keskustie 10, 16800 Hämeenkoski

IITTI

Iitin VPK:n asema
la 25.11. kello 10–13
Veteraanitie 5, 47400 Kausala

KÄRKÖLÄ

Järvelän VPK:n asema
la 25.11. kello 11–14
Tohinojantie 2, 16600 Järvelä

LAHTI

Paavolan pelastusasema
la 25.11. kello 12–15
Mannerheiminkatu 24, 15100 Lahti
Huom! Ei pysäköintimahdollisuutta.
Yhteistyössä Päijät-Hämeen pelastuslaitos, Hämeen poliisilaitos ja Liikenneturva

Nastolan pelastusasema
la 25.11. kello 10–12
Rakokiventie 27, 15560 Nastola
Päijät-Hämeen pelastuslaitos

Ahtialan VPK:n asema
la 25.11. kello 10–13
Eskolanmäentie 1, 15340 Lahti

Lahden VPK:n asema
la 25.11. kello 10–13
Vaihdekatu 4, 15520 Lahti

Renkomäen VPK:n asema
la 25.11. kello 11–14
Ronnilankuja,15680 Lahti

Villähteen VPK:n
la 25.11. kello 12–16
Teollisuustie 4, 15540 Villähde

ORIMATTILA

Orimattilan pelastusasema
la 25.11. kello 12–15
Ravitie 1 a, 16300 Orimattila
Yhteistyössä Päijät-Hämeen pelastuslaitos, Pennalan VPK ja Liikenneturva

Pennalan VPK:n asema
la 25.11. kello 12–15
Asematie 10, 16320 Pennala

PADASJOKI

Padasjoen VPK:n asema
la 25.11. kello 12–15
Majavatie 6, 17500 Padasjoki

SYSMÄ

Sysmän VPK:n asema
la 25.11. kello 10–14
Mäntytie 7, 19700 Sysmä

Päivä Paloasemalla -tapahtumat valtakunnallisesti

Päivä Paloasemalla -tapahtumaa vietetään lauantaina 25.11. valtakunnallisesti noin 380 paloasemalla eri puolilla Suomea. Iloiseen ja elämykselliseen koko perheen turvallisuustapahtumaan odotetaan kaikkiaan noin 120 000 vierasta.

Päivää Paloasemalla vietetään nyt kuudettatoista kertaa. Siitä on muodostunut suuri valtakunnallinen turvallisuustapahtuma, jossa viihdytään ja opitaan elämyksellisesti paloturvallisuustaitoja. Päivä Paloasemalla -tapahtumat ovat osa Paloturvallisuusviikkoa.  

Aivan kaikki Suomen paloasemat eivät sentään lauantaina 25.11. ole auki. Päivä Paloasemalla -tapahtumaan osallistuvien asemien aukioloajat ja osoitteet löytyvät internetistä osoitteesta paloturvallisuusviikko.fi/paiva-paloasemalla.  

Paloturvallisuusviikkoa koordinoi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö. Yhteistyössä ovat mukana Pelastuslaitokset, Pelastusliitot, sisäministeriö, EHYT ry, Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto, Kirkkohallituksen Diakonia ja yhteiskunta, Suomen Kiinteistöliitto, Suomen Omakotiliitto, Suomen Palopäällystöliitto, Nuohousalan Keskusliitto sekä Vanhustyön keskusliitto. Paloturvallisuusviikon rahoittaa Palosuojelurahasto.