Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ravintolahenkilökunta tuntee pelastussuunnitelman usein huonosti tai ei tiedä sen olemassa olosta lainkaan.

Päijät-Hämeen pelastuslaitos, Hämeen poliisi ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto (Avi) tekivät ravintolatarkastuksia 1.-2. lokakuuta Lahdessa, Nastolassa ja Heinolassa. Viranomaisyhteistyössä tarkastettiin 15 ravintolaa.

Pelastuslaitos keskittyi tarkastuksilla pelastussuunnitelmiin, poistumisturvallisuuteen, käsisammuttimiin sekä mahdollisiin kaasupulloihin. Tavoitteena on parantaa sekä asiakkaiden että työntekijöiden turvallisuutta.

Pelastuslaitos havaitsi tarkastuksilla seuraavat puutteet:

  • Pelastussuunnitelmaa ei ollut joko laadittu tai sitä ei löytynyt 6 kohteesta.
  • Takaosan poistumisovi oli takalukossa 3 kohteessa.
  • Poistumisvaloja oli pimeänä 2 kohteessa.
  • Poistuminen oli esteellistä 2 kohteessa.
  • Opasteita (poistuminen/sammutin) puuttui 3 kohteesta.
  • Sammuttimet olivat tarkastamatta 3 kohteesta.
  • Kaikki oli kunnossa 3 kohteessa.

”Viime viikonlopun ravintolavalvonnassa paljastuneet puutteet olivat tyypillisiä ja samankaltaisia mitä aiemmillakin tarkastuksilla. Nestekaasun käyttö oli kuitenkin vähentynyt. Nestekaasupulloja havaittiin ruokaravintoloiden sisätiloissa vähemmän kuin aikaisemmin”, kertoo palotarkastaja Mika Loisa Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta.

”Sitä pidän huolestuttavana, että ravintoissa, joihin laki edellyttää pelastussuunnitelmaa, henkilökunta ei useinkaan tiedä, että kohteeseen on laadittu pelastussuunnitelma tai ei ole muuten siihen perehtynyt,” Loisa jatkaa.

Pelastussuunnitelman tarkoitus on tuoda näkyväksi ravintolan vaarojen ja riskien arviointia ja riskien suunnitelmallista hallintaa. Toimenpiteet ja käytännöt kirjataan pelastussuunnitelmaan.

”Pelastussuunnitelma on erittäin hyvä asiakirja myös henkilöstön perehdytykseen”, riskienhallintapäällikkö Marjo Oksanen Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta sanoo.

Viranomaisyhteistyö toimii Päijät-Hämeessä hyvin.

”Saamme samalla tarkastuskerralla useamman  puutteen kuntoon, kun mukana on Poliisi, Avi ja pelastuslaitoksen edustaja”, Loisa kiittelee yhteistyötä.

Lisätietoa:

Palotarkastaja Mika Loisa, 0440 773 230, Päijät-Hämeen pelastuslaitos