Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ilotulitteiden myyntilupa on Päijät-Hämeessä myönnetty uuden vuoden ajaksi 38 myyntipaikkaan. Ilotulitemyynti on sallittua luvan saaneille 27.–31.12.2021. Uuden vuoden ilotulitteita käyttävän kannattaa muistaa, että kyse on räjähteistä. Rakettien ampujia koskee suojalasipakko.

Sinipunainen ilotuliteraketti tummalla yötaivaalla.
Raketit kannattaa ampua aukealla paikalla ja riittävän kaukana muista ihmisistä. Kuva: Pixabay

Päijät-Hämeen pelastuslaitos tarkastaa alueensa myyntipaikat 27.–31. joulukuuta 2021 välisenä aikana. Valvonta perustuu vuosittaiseen valvontasuunnitelmaan. Myyntipaikkojen tulee olla ilotulitesäädösten ja -ohjeiden mukaisia. Valvonnassa kiinnitetään huomiota esimerkiksi riittäviin ohjeistuksiin, sammutusvälineisiin ja turvalliseen varastointiin.

Ilotulitemyyjien on tehtävä pelastuslaitokselle etukäteisilmoitus viimeistään kuukautta ennen myynnin aloittamista. Lupa edellyttää turvallisuusohjeiden noudattamista. Jos ongelmia havaitaan, voidaan myyntipiste sulkea.

”Myyntipaikan on oltava turvallinen, mutta myös asiakkaiden tulee noudattaa turvallisuusohjeita”, paloinsinööri Tapio Aaltonen Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta sanoo.

”Ilotuliteostokset tulee tehdä viimeiseksi, jotta niiden kanssa ei liikuta myymälässä. Ilotuliteostoksia ei saa myöskään luovuttaa alaikäisille”, Aaltonen muistuttaa.

Suojalasit pakolliset, huolehdi myös muiden turvallisuudesta

”Ilotulitteiden käyttöpaikan valinnassa tulee huomioida turvallisuus. Ilotulitteiden ampumisesta ei saa aiheutua vaaraa”, palotarkastaja Ari Holopainen Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta korostaa.

Kaatumiselle herkät ilotulitteet on tuettava ja suunnattava pois ihmisistä, rakennuksista ja teistä.

”Suojalasien käyttöpakko koskee ilotulitteiden ampujia, ja niitä suositellaan myös katsojille. Lasit kannattaakin ostaa ilotulitteiden myyntipaikasta”, Holopainen sanoo.

Hän kehottaa lukemaan ilotulitteiden käyttöohjeet huolella ja noudattamaan turvaetäisyyksiä. Käsiteltäessä ilotulitteita tulee muistaa, että kyse on räjähteistä.

Ilotulitteiden käyttö sallittu uuden vuoden aattona klo 18-02

Ilotulitteiden käyttö on sallittua Päijät-Hämeen kunnissa uuden vuoden aattona 31.12. klo 18.00–1.1. klo 2.00 lukuun ottamatta Lahden keskustaa. Lahden keskustassa Mannerheiminkadun, Lahdenkadun, Hollolankadun ja Saimaankadun rajaaman alueen sisäpuolella on voimassa ilotulituskielto. Poliisilla on oikeus langettaa sakko ilotulituskiellon rikkomisesta lain 390/2005 125 § (räjähdesäännösten rikkominen) perusteella.

Kartta Lahden keskustan alueesta.
Lahden keskustan alueella ilotulitteiden käyttö on kielletty. Kuva: Phpela

Lisätietoja:

palotarkastaja Ari Holopainen, 0440 773 567, ari.holopainen@paijatha.fi
Tavoitettavissa arkisin (klo 9-15), pois lukien 21.12. ja 23.12.

paloinsinööri Tapio Aaltonen 0440 773 193, tapio.aaltonen@paijatha.fi
Tavoitettavissa arkisin (klo 9-15), pois lukien 23.12.

Päijät-Hämeen pelastuslaitos

Lisätietoa ilotulitteista ja ohjeet turvalliseen ilotulittamiseen
Tukes: Ohjeet turvalliseen ilotulittamiseen