Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ilotulitekoju, jossa raketteja ja muita ilotulitteita. Pelastusalan siniseen virkapukuun pukeutunut henkilö kuvassa kansio kädessä.
Palotarkastaja Ari Holopainen tarkastamassa ilotulitteiden myyntipaikkaa. Kuva: Juuso Koho/Phpela

Ilotulitteiden myyntilupa on myönnetty Päijät-Hämeessä uuden vuoden ajaksi 38 myyntipaikkaan. Pelastuslaitos tarkastaa, että myyntipaikkojen turvallisuus on kunnossa. Rakettien ja muiden ilotulitteiden myynti on sallittua luvan saaneille 27.–31.12.2022. Koska ilotulitteet ovat räjähteitä, ne kannattaa ostaa kauppakierroksen lopuksi.

Päijät-Hämeen pelastuslaitos tarkastaa ilotulitteiden myyntipaikat alueellaan 27.–31. joulukuuta 2022. Tarkastukset aloitetaan heti 27. joulukuuta, kun myyntipisteet aukeavat. Ilotulitevalvonta perustuu vuosittaiseen valvontasuunnitelmaan. Myyntipaikkojen tulee olla ilotulitesäädösten ja -ohjeiden mukaisia. Valvonnassa kiinnitetään huomiota esimerkiksi riittäviin ohjeistuksiin, sammutusvälineisiin ja turvalliseen varastointiin.

Ilotulitemyyjien on tehtävä pelastuslaitokselle etukäteisilmoitus viimeistään kuukautta ennen myynnin aloittamista. Lupa edellyttää turvallisuusohjeiden noudattamista. Jos ongelmia havaitaan, voidaan myyntipiste sulkea.

Ilotulitteiden ostajan tulee muistaa, että kyse on räjähteistä.

”Ilotuliteostokset tulee tehdä ostoskierroksen lopuksi, jotta niiden kanssa ei liikuta myymälässä”, riskienhallintapäällikkö Marjo Oksanen Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta korostaa.

Muista suojalasit ja turvallinen paikka

”Ilotulitteiden käyttöpaikan valinnassa tulee huomioida turvallisuus. Ilotulitteiden ampumisesta ei saa aiheutua vaaraa”, palotarkastaja Ari Holopainen Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta sanoo.

Ilotulitteet on tuettava ja suunnattava pois ihmisistä, rakennuksista ja teistä. Ilotulitteita ei tule myöskään antaa alaikäisten käyttöön.

”Suojalasien käyttöpakko koskee ilotulitteiden ampujia, ja niitä suositellaan myös katsojille. Lasit kannattaakin ostaa ilotulitteiden myyntipaikasta”, Holopainen vinkkaa.

Hän kehottaa lukemaan ilotulitteiden käyttöohjeet huolella ja noudattamaan turvaetäisyyksiä. Lahden keskusta-alueella ilotulitteet ovat kiellettyjä.

Ilotulitteiden käyttö sallittu uuden vuoden aattona klo 18-02

Ilotulitteiden käyttö on sallittua Päijät-Hämeen kunnissa uuden vuoden aattona 31.12. klo 18.00–1.1. klo 2.00 lukuun ottamatta Lahden keskustaa. Lahden keskustassa Mannerheiminkadun, Lahdenkadun, Hollolankadun ja Saimaankadun rajaaman alueen sisäpuolella on voimassa ilotulituskielto.

Kartta Lahden keskustasta, jossa ydinkeskusta viivattu yli punaisella.
Lahden keskustan alueella ilotulitteiden käyttö on kielletty. Kuva: Phpela

Poliisilla on oikeus langettaa sakko ilotulituskiellon rikkomisesta lain 390/2005 125 § (räjähdesäännösten rikkominen) perusteella.

Ohjeet turvalliseen ilotulittamiseen

– Lue tarkoin käyttöohjeet ja noudata niitä.

– Älä anna ilotulitteita alle 18-vuotiaiden käyttöön tai päihtyneille.

– Käytä suojalaseja ja sytytyspuikkoa.

– Käytä sopivaa tukea tai telinettä rakettien ampumiseen.

– Padat, soihdut yms. maassa toimivat ilotulitteet vaativat riittävän tuen ja tasaisen alustan, jotta ne eivät kaadu ammunnan aikana. Tuotteet voi tukea esimerkiksi lumella, hiekalla tai kivillä.

– Ammu ilotulitteet aukealta paikalta ja vaarattomaan suuntaan. Ei koskaan kädestä eikä parvekkeelta, eikä koskaan toisia päin.

– Älä muuntele tai yhdistele millään tavalla ilotulitteita: omatekoiset viritelmät aiheuttavat vakavia vammoja.

– Jos ilotulite ei toimi, odota vähintään 10 minuuttia. Älä käytä viallisia tai toimimattomia tuotteita, vaan palauta ne ostopaikkaan.

– Ota huomioon muut ihmiset ja eläimet, kaikki eivät pidä paukkeesta.

– Siivoa jälkesi, muista raketeista lentävät kepit. Anna kuitenkin jätteiden jäähtyä riittävästi ennen kuin siirrät ne roskikseen. Ilotuliteroskatkin ovat aiheuttaneet tulipaloja.

Lisätietoja:

riskienhallintapäällikkö Marjo Oksanen, 0440 773 208, marjo.oksanen@paijatha.fi (lomalla 24.12. alkaen)

palotarkastaja Ari Holopainen, 0440 773 567, ari.holopainen@paijatha.fi (lomalla 23.-27.12.).

paloinsinööri Tapio Aaltonen, 0440 773 193, tapio.aaltonen@paijatha.fi (paikalla 27.12. ->)

Päijät-Hämeen pelastuslaitos

Lisätietoa ilotulitteista ja ohjeet turvalliseen ilotulittamiseen
Tukes: Ohjeet turvalliseen ilotulittamiseen