Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Palkittu Jyrki Lampola kunniakirja kädessään edessä. Takana paloauto, paloaseman tiloja ja pelastuslaitoksen henkilökuntaa sinisissä virkavaatteissa. Kaikilla kasvomaski.
Jyrki Lampola (kesk.) palkittiin esimerkillisestä toiminnastaan kunniakirjalla. Onnettomuuspaikalle saapuneet ylipalomies Mika Sottinen, palomies Mirko Lindgren ja palomies Jooseppi Perden sekä kunniakirjaa luovuttamassa ollut valmiusmestari Mika Nevalainen kiittelivät Lampolaa. Kuva: Salla Virta/Phpela

Taksikuljettaja Jyrki Lampola toimi esimerkillisesti huomatessaan tien sivuun ajautuneen pakettiauton. Autosta löytyi savua hengittänyt kuljettaja, jonka hengen Lampola toiminnallaan pelasti.

Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi Jyrki Lampolan 14. huhtikuuta Orimattilan asemalla ihmishengenpelastamisesta. Taksikuljettajana työskentelevä Lampola oli ajamassa asiakkaalleen, kun hän huomasi Orimattilassa Helsingintiellä lumipenkkaan ajautuneen pakettiauton. Lampola oli jo ajamassa auton ohi, mutta päätti kuitenkin käydä tarkistamassa, onko kaikki kunnossa, ja peruutti takaisin.

”Huomasin, että siellähän onkin joku!” Hän kertoo.

Orimattilan pelastusyksikkö sai samoihin aikoihin hälytyksen autopalosta. Yksikkö lähti matkaan mutta jo matkalla Hälytyskeskus antoi lisätiedon, että yksi henkilö on altistunut ja saatu ulos autosta, onnettomuuspäivänä työvuorossa ollut ylipalomies Mika Sottinen kertoo.

Auto paloi jo täydellä roihulla, kun pelastuslaitoksen yksikkö muutaman minuutin päästä pääsi perille ja aloitti sammutustyöt.

”Ajattelin jo paikan päällä, että siinä on kaverilla käynyt tuuri. Toimit niin fiksusti kuin vain voi toimia,” Sottinen kiitteli kuljettajan palavasta autosta pelastanutta Lampolaa.

Lampola ei vielä pysähtyessään tiennyt, että pakettiauto on tulessa. Vasta, kun hän avasi lumihankeen kiilautuneen auton oven ja savu pöllähti ulos, hän ymmärsi, että pitää toimia nopeasti. Kuljettaja havahtui oven avaamiseen, ja Lampola sai autettua hänet turvaan.

”Repsikan puolen jalkatilassa näkyi jo liekkejä”, Lampola muistelee.

Onnettomuusauton kuljettaja oli ilmeisesti hengittänyt savukaasuja, tuupertunut ja ajautunut ulos tieltä. Jyrki Lampolan apu pelasti hänen henkensä. Lampola kertoo muutaman auton ajaneen onnettomuuspaikan ohi, mitä hän ihmettelee.

”Koskaan ei saisi olla niin kiire, ettei pystyisi auttamaan. Sitä voisi olla itse siinä samanlaisessa tilanteessa!” Ammattikuljettajana pitkään työskennellyt Lampola sanoo.

Ylipalomies Mika Sottinen on samaa mieltä. ”Auttaminen on jopa ihan kansalaisvelvollisuus.” Monessa onnettomuustilanteessa ensitoimet ovat ratkaisevia.

Kunniakirjan luovutustilaisuus järjestettiin koronaepidemian aiheuttamat turvallisuustoimet huomioiden Orimattilan aseman pihamaalla 14. huhtikuuta. Kunniakirjan luovuttanut palomestari Juha Lahtinen kiitteli Lampolaa:

”Kunniakirja myönnetään todistuksena siitä, että Jyrki Lampola on pelastanut ihmishengen omalla esimerkillisellä toiminnallaan 17.3.2021. Päijät-Hämeen pelastuslaitos, pelastusjohtaja Jari Hyvärinen, pelastuspäällikkö Veli-Pekka Niemikallio.”

Pelastuslaitoksen kunniakirjan myöntämisen taustalla on aina viranomaisen näkemys tilanteesta ja toiminnan ansiokkuudesta.

Lisätietoa:
pelastuspäällikkö Veli-Pekka Niemikallio 0440 773 200
Päijät-Hämeen pelastuslaitos

Jyrki Lampola paloauton edessä kehystetty kunniakirja käsissään. Taustalla metsää ja hiekkakenttää.
Jyrki Lampola toivoo, että jokainen pysähtyisi tarpeen tullen auttamaan. Kuva: Salla Virta/Phpela