Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
TET-harjoittelija Miro Kivikoski harjoittelemassa alkusammutusta käsisammuttimella.
Viime vuonna NouHätä!-loppukilpailussa kisannut Miro Kivikoski harjoitteli TET-harjoittelussaan myös alkusammutusta.

Yli puolet Päijät-Hämeen kouluista on jo ilmoittautunut mukaan erityisesti kahdeksasluokkalaisille suunnattuun NouHätä!-pelastustaitokampanjaan. Kampanja tukee perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin liittyvää turvallisuuskasvatusta. NouHätä! tuo kouluihin tulipalojen ennaltaehkäisyyn, alkusammutukseen ja oikeaan toimintaan onnettomuustilanteissa liittyvää opetusta.  

NouHätä! on valtakunnallinen pelastustaitokampanja, joka lisää nuorten valmiuksia ennakoida ja estää vaaratilanteita. Kampanjassa nuori oppii taitoja toimia onnettomuustilanteissa oikein. Kampanjan oppimateriaalit ovat koko ajan vapaasti ja maksuttomasti opettajien käytettävissä www.nouhata.fi-sivuilla. Opetusta voi järjestää jo ennen ilmoittautumisen päättymistä.

– Jos koulusi ei ole vielä ilmoittautunut mukaan, ei huolta – vielä ehtii! Kampanjan ilmoittautumisaika jatkuu 2.2.2024 saakka. Ilmoittautumisen jälkeen minulta voi kysellä koululle pelastuslaitoksen pitämää NouHätä! -oppituntia, koulutuspäällikkö Mari Ukkonen Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta kertoo.

Ilmoittautuminen tapahtuu www.nouhata.fi/ilmoittautuminen -sivulla, josta näkee myös jo mukana olevat koulut. Pelastustaitokokampanja järjestetään tänä lukuvuonna jo kahdettakymmenettäkahdeksatta kertaa.

– Tärkeintä on, että koulut ovat mukana kampanjassa ja nuoret saavat turvallisuustaitoihin liittyvää opetusta. Varsinaiseen kilpailuun osallistuminen on vapaaehtoista, mutta toki siihen kannustetaan – paineita ei kuitenkaan kannata ottaa. Kilpailuun osallistuvat oppilaat muodostavat kolmen hengen joukkueet, jotka kisaavat samalla kokoonpanolla niin pitkälle kuin menestystä riittää, Ukkonen toteaa.

Digitaalinen alkukarsinta kisataan 12.2.–1.3.2024 välisenä aikana. Koulut voivat valita itselleen sopivan päivämäärän kilpailun järjestämiseen. Päijät-Hämeessä digialkukarsinnan kuusi parasta joukkuetta kutsutaan Lempäälän Ideaparkissa 4.4. pidettävään aluekilpailuun. Aluekilpailuvaiheesta alkaen kilpaillaan teorian lisäksi myös toiminnallisilla rasteilla. Aluekilpailussa ratkotaan Päijät-Hämeen NouHätä!-mestari, joka pääsee kisaamaan Suomen mestaruudesta Pelastusopistolla Kuopiossa 25.4. pidettävässä loppukilpailussa.

NouHätä!-kampanja voi herättää myös urahaaveet

TET-harjoittelija Miro Kivikoski harjoittelemassa sammutuspeitteen käyttöä.
Miro Kivikoski harjoitteli TET-harjoittelussaan sammutuspeitteen käyttöä.

Päijät-Hämeen NouHätä!-mestariksi suoriutui viime vuonna Salpakankaan koulun joukkue Hollolasta. Miro Kivikosken, Mikael Viljakaisen ja Niklas Simolan muodostama joukkue kisasi loppukilpailussa kotiläksyt tehneenä hyvällä asenteella ja ryhmätyöllä saavuttaen lopulta SM-hopeaa tasapisteillä mestaruuden vieneen Keuruun yhteiskoulun joukkueen kanssa.

– Viime vuoden hopea ei ollut Päijät-Hämeen ensimmäinen mitalisija, vaan menestystä on tullut myös aiempina vuosina – jopa mestaruutta on päästy juhlimaan. Se kertoo paljon myös oppilaiden asenteesta ja halusta oppia turvallisuustaitoja, Ukkonen sanoo.
 
Kampanjaan osallistuminen herätti Miro Kivikoskessa kipinän jopa tulevaisuuden urasta. Miro suorittikin syksyllä kahden viikon TET-harjoituksen pelastuslaitoksella ja kertoi myös NouHätä!-kampanjan jälkeisiä kuulumisiaan.

NouHätä!-loppukilpailun jälkeen Miro joutui kaverinsa kanssa mopoauto-onnettomuuteen. Rajoitusten mukaan hiekkatiellä edennyt mopoauto suistui irtokivisessä mutkassa tieltä ja törmäsi puuhun. Kaverin kyydissä ollut Miro pääsi autosta itse ulos ja ryhtyi toimeen.

– Minulle tuli päähän noin 15 sentin viilto ja siitä tuli aika paljon verta, mutta itse vältyin murtumilta. 30 tikkiä lopulta päähän ommeltiin. Pysyin kuitenkin rauhallisena ja soitin hätänumeroon 112. Toimin sitten hätäkeskuspäivystäjän antamien ohjeiden mukaisesti. Kävin sammuttamassa autosta virran ja kerroin autossa istuvalle kaverille, että hänen pitää olla paikoillaan ja odotellaan rauhassa apua. Varoitin muuta liikennettä ja opastin sitten auttajat paikalle, Miro kertaa tapahtumia.

NouHätä!-kampanjan opeista on hyötyä oikeasti

Kevään niukka tappio NouHätä!-loppukilpailussa ei jäänyt harmittamaan, vaan Miro kertoo olevansa edelleenkin tyytyväinen toiseen sijaan – kisasihan loppukilpailussa käytännössä kaikkien pelastustoimen alueiden parhaat joukkueet.

– Kyllä siitä oli hyötyä, että keväällä olin opetellut NouHätä!-kampanjassa myös liikenneonnettomuustilanteessa toimimista. Kun tiesin mitä pitää tehdä, pysyin rauhallisena, vaikka itseenikin sattui ja verta vuoti. Asiat olivat tuoreessa muistissa. Todellakin kannustan kaikkia osallistumaan NouHätä!-kampanjaan ja kasaamaan joukkueen kisaan. Kisaaminen oli mukava kokemus ja opeista on oikeasti hyötyä, Miro vakuuttaa.

Miro kertoi myös vanhempiensa kehuneen Miron toimintaa onnettomuustilanteessa ja he ovatkin luonnollisesti ylpeitä pojastaan. Kevään NouHätä!-kampanja ja syksyn TET-harjoittelu pelastuslaitoksella on tuonut Mirolle ajatuksen, että esimerkiksi palotarkastajan työ voisi olla kiinnostava ura tulevaisuudessa ja siitä onkin keskustelu kotona vanhempien kanssa.

Lisätietoa

Kuvat: Mari Ukkonen (kuvissa TET-harjoittelija Miro Kivikoski)