Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Yläkoulun kahdeksasluokkalaisille suunnatussa valtakunnallisessa NouHätä!-pelastustaitokampanjassa on tänä vuonna mukana 542 koulua, joista 16 Päijät-Hämeestä. NouHätä!-kampanja lisää nuorten valmiuksia ennakoida ja estää vaaratilanteita, ja nuoret oppivat toimimaan onnettomuustilanteissa oikein.

NouHätä!-kampanja tarjoaa kouluille kattavat arjen turvallisuuden opetusmateriaalit, joiden avulla koulut pitävät yhden tai useamman turvallisuusopetustunnin oppilaille. Kampanjassa nuorille opetetaan muun muassa palo- ja tapaturmavaarojen huomaamista, kodin paloturvallisuuden parantamista, tapaturmien estämistä, yleisimmät tulipalojen syttymissyyt, alkusammutusta, poikkeustilanteisiin varautumista, hätäilmoituksen tekemistä sekä hätäensiaputaitoja.

”Hienoa, että yli 70 prosenttia meidän alueemme kouluista lähti mukaan kampanjaan. Koulut voivat toteuttaa turvallisuusopetuksen haluamallaan tavalla, ja me pelastuslaitoksella annamme pyydettäessä apua. Olemme käyneet pitämässä esimerkiksi paloturvallisuusluentoja, koulutuspäällikkö Mari Ukkonen Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta kertoo.

NouHätä! muistuttaa nuoria myös tulella leikkimisen vaaroista ja sytyttäjille koituvista vastuista. Jokaisella on velvollisuus puuttua omien kykyjensä mukaan vaaratilanteeseen ja omalla toiminnallaan ehkäistä onnettomuuden synty tai leviäminen.

”Olisi tärkeää, että kampanja tavoittaisi koko ikäluokan ja jokainen oppisi muun muassa ensitoimet tulipalon, liikenneonnettomuuden, tapaturman, sairaskohtauksen tai muun onnettomuuden sattuessa. Meillä jokaisella on auttamisvelvollisuus hätätilanteessa”, Ukkonen muistuttaa.

Aluekilpailuun 4.4. lähdössä kuusi joukkuetta Päijät-Hämeen kouluista

NouHätä! on ennen kaikkea koulutuskampanja, mutta siihen kuuluu myös kilpailu, johon oppilaita kannustetaan osallistumaan. Digitaalinen alkukarsinta järjestettiin 27.2.–17.3., ja siihen osallistui yli 3 500 joukkuetta ympäri Suomen. Päijät-Hämeessä alkukarsintakilpailuun osallistui 89 joukkuetta.

Päijät-Hämeessä kuusi digialkukarsinnassa parhaiten pärjännyttä joukkuetta on kutsuttu tiistaina 4.4. Lempäälän Ideaparkissa järjestettävään aluekilpailuun. Mukaan lähtee kaksi joukkuetta Heinsuon koulusta (Hollola) sekä joukkueet Salpakankaan koulusta (Hollola), Hartolan Yhtenäiskoulusta sekä Lahdesta Kärpäsen ja Salpausselän kouluista.

Ideaparkissa järjestetään samaan aikaan kolmen eri hyvinvointialueen pelastustoimen aluekilpailut ja Päijät-Hämeen lisäksi siellä on kisaamassa joukkueita myös Kanta-Hämeestä ja Pirkanmaalta. Järjestelyitä hoitaa hyvinvointialueiden pelastuslaitosten kanssa Hämeen pelastusliitto.

Aluekilpailussa Päijät-Hämeen koulujen joukkueet kilpailevat toisiaan vastaan ja parhaiten kilpailussa menestynyt kutsutaan 27.4. Pelastusopistolla Kuopiossa järjestettävään loppukilpailuun.

Loppukilpailussa NouHädän Suomen mestaruudesta mittelee 22 pelastustoimen alueiden parasta joukkuetta.

Lisätietoa: koulutuspäällikkö Mari Ukkonen, 0440 773 207, mari.ukkonen@paijatha.fi