Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Asikkalan puolivakinaisessa palokunnassa työskentelevän Janne Luonelan, 55, suosikkihetki palokuntatoiminnassa on hyvin hoidettu keikka, jossa tulos näkyy heti. Asikkalan sopimuspalokunta on siitä poikkeuksellinen, että jokaisella mukanaolijalla on henkilökohtainen työsopimus pelastuslaitoksen kanssa.

Pelastusasuun ja kypärään pukeutunut mies vetää soutuvenettä ulos palavasta rakennuksesta.
Janne Luonela pääsi uutisiin sammuttaessaan Päijän-Veneen paloa. Kuva: Etelä-Suomen Sanomat/Katja Luoma

”Moni luulee että Asikkalassa on vapaapalokunta, jossa käydään kun huvittaa. Oikeasti Asikkalassa ei ole erikseen mitään palokuntayhdistystä vaan meillä on suorat työsopimukset pelastuslaitoksen kanssa, eli tehdystä työstä maksetaan palkka,” palokunnan hälytysosastossa työskentelevä Luonela selittää.

– Miten ja koska tulit mukaan palokuntatoimintaan?

”Palomies Heikki ” Hessu” Segersvenin (Hollolan Palolaitos) pyynnöstä 1978. Vuosi 1979 oli Lahden VPK:n 100-vuotisjuhlavuosi ja otettiin uusia nuoria joukkoon.”

– Mikä toiminnassa innostaa eniten?

”Paloautossahan on aina kiva istua. Kun on pienestä pitäen ollut toiminnassa mukana, niin ei sitä oikeastaan osaa poiskaan olla ja kun siitä vähän maksetaankin!”

– Millaista oppia olet saanut?

”Olen käynyt kaikenlaisia kursseja palokuntaleireillä ihan perusasioista lähtien (Lahden VPK), viimeisimpänä yksikönjohtajakurssi  vuonna 2004. Harjoituksia on kerran viikossa kaksi tuntia sisältäen kaikkea ensivasteesta savusukellukseen.”

– Millaisiin ihmisiin olet tutustunut?

”Moniin ihmisiin olen tutustunut palokuntaurani aikana, ja osasta on tullut hyviä ystäviä, joihin pitää yhteyttä, vaikka ovat muuttaneet eri paikkakunnalle.”

– Onko palokuntatoiminta vaikuttanut ammatinvalintaasi tai tulevaisuuden suunnitelmiisi?

”Palokunnan takia muutin aikanaan Lahdesta Asikkalaan. Vapaapalokunta vaihtui ensilähdön puolivakinaiseen palokuntaan ja muutos oli suuri. Lisäksi olin metallitöiden vuorotteluvapaani aikana päivätöissä paloasemalla 1,5 vuotta (puolivuotta palomiehen pestillä ja vuoden kalustonhoitajana) 2003−2004.”

– Oletko ollut mukana valtakunnallisissa tai kansainvälisissä tapaamisissa?

”Nuorena olin joka kesä kaksi kertaa Padasjoella leirillä (alueen ja läänin) ja kerran Outokummussa valtakunnallisella palokuntanuorten suurleirillä. Leirit olivat kesän kohokohtia, sinne oli aina päästävä!”

– Kerro jokin erityisesti mieleen jäänyt sattumus palokunnassa.

“Paljon kun tekee ja pitkään, sattuu kaikenlaista. On sitä ajettu joskus pillit huutaen väärään suuntaan ja sitten takaisinpäin – on siinä kyläläiset ihmetelleet.”

Juttusarjassa esitellään Päijät-Hämeen sopimuspalokuntalaisia

Sopimuspalokunnissa on tarjolla monenlaisia tehtäviä eri-ikäisille. Tutustu toimintaan ja ole rohkeasti yhteydessä lähimpään palokuntaan: Päijät-Hämeen sopimuspalokunnat

Yleistä tietoa sopimuspalokunnista

Vanhassa kuvassa iso joukko nuoria paloauton katolla ja sisällä. Kyljessä lukee Lahden VPK.
Janne Luonelan palokuntaura alkoi nuoriso-osastossa. “Petterillä” oli paljon Lahden VPK:n nuoria Tarusjärven leirillä. Kuva: Lahden VPK:n historiikki
Janne Luonela nuorena miehenä Lahden VPK:ssa. Kuvassa myös Heikki Lehtinen, Esko Napola, Markku Hämäläinen ja siviilivaatteissa Kalle Haapiainen. Kuva: Ilkka Palonen
Asikkalan onnistuneesta ensivasteyhteistyöstä kirjoitettiin lehdessäkin 2002. Kuva: Janne Luonelan kotialbumi.
Paloautot kiinnostavat pienempiäkin. Kuva: Janne Luonelan kotialbumi