Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Kesäleirille osallistuneet Herralan VPK:n, Lahden VPK:n ja Vesikansan VPK:n nuoret ja kouluttajat ryhmäkuvassa.

Heinäkuu on palokuntanuorten kesäleiriaikaa. SPEK:n kurssi- ja leirikeskus Palotarus Padasjoella on ollut tällä viikolla täynnä vilskettä, kun noin 300 aktiivista palokuntalaista Päijät-Hämeen, Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan sopimuspalokunnista osallistui Hämeen pelastusliiton Palokuntalainen 2023 -kesäleirille. Leiri oli myös nais- ja nuorisotyön juhlaleiri, sillä samalla juhlittiin Hämeen pelastusliiton 70-vuotiasta nais- ja nuorisotyötä.

– On hienoa nähdä, että nuorempaa sukupolvea edelleen kiinnostaa auttaminen ja yhdessä tekeminen. He ovat rohkeasti ottamassa vastuuta ja tuomassa uusia ideoita nuorisotoiminnan kehittämiseen. Kesäleirillä oli ensikertalaisia jopa yli kolmasosa. Tämä aktiivisuus luo uskoa palokuntanuorisotyön tulevaisuuteen ja siten myös sopimuspalokuntien jatkuvuudelle, Hämeen pelastusliiton nuorisotyön puheenjohtaja Kari Vainio sanoo tervehdyksessään.

Leirillä pidettiin keskiviikkona vierailupäivä, johon myös Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen edustajat osallistuivat. Hämeen pelastusliiton kesäleirille osallistui kolme Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen sopimuspalokuntaa.

– Palokuntien nuorisotyö on tärkeää niin yhteiskunnallisesti kuin pelastustoimen kannalta. Palokunta on yleishyödyllinen harrastus, jossa oppii tärkeitä taitoja myös omaan arjen turvallisuuteen. Aktiivinen nuorisotyö kasvattaa sopimuspalokuntiin osaavia hälytysosastolaisia ja toivottavasti moni kiinnostuu myös alasta niin, että hakeutuu opiskelemaan pelastajaksi tai muuten pätevöityy pelastustoimen eri tehtäviin. Meillä työskentelee tällä hetkellä pelastustoiminnan, onnettomuuksien ehkäisyn ja hallinnon sekä korjaamotoiminnan puolella useita henkilöitä, joilla on taustaa sopimuspalokunnasta, aluepalopäällikkö Jani Aaltonen Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta toteaa.

Sää oli sunnuntaina 2.7. alkaneen viikon kestävän leirin aikana pääasiassa sateinen, mutta eipä se ole juuri menoa haitannut ja onneksi sateet helpottivat torstaista alkaen. Kursseilla nuoret osallistuivat aktiivisesti koulutukseen ja tunnelma oli iloinen. Leirin ilmapiirissä välittyi yhteisöllisyys ja ystävyys.

– En muista näin sateista leiriviikkoa sattuneen kymmeneen vuoteen, mutta fiilis leirillä oli kosteista olosuhteista huolimatta hyvä. Nuorista näki, ettei sade ja kosteus haittaa, kun vihdoin pääsi kesäleirille. Alueelliset leirit olivat koronan vuoksi tauolla melkein kolme vuotta ja kyllähän nuoret näitä olivat odottaneet, kesäleirin varapäällikkö Jarno Potkonen sanoo.

Palokunnassa oppii kansalaistaitoja ja hätätilanteessa toimimista, mutta pidetään myös hauskaa

Kesäleirillä nuorimmat kurssilaiset olivat 7-vuotiaita ja vanhimmat täysi-ikäisyyden kynnyksellä. 7–10-vuotiaat suorittivat alkukursseja, joissa pääpaino oli leikin ja hauskanpidon kautta tapahtuvassa oppimisessa. Alkukursseilla opeteltiin muun muassa hätäilmoituksen tekoa, alkusammutusta ja ensiavun alkeita. Ikävuosien mukaan kasvavan vaatimustason tasokursseille osallistuvat 11–14-vuotiaat, jotka harjoittelevat alkusammutusta, selvityksiä ja ensiapua. Tasokurssein vanhimmat tekivät jo haastavampiakin harjoitteita sammutushyökkäysten ja hydraulisten pelastusvälineiden parissa. Myöhemmin palokuntaharrastuksen aloittaneet nuoret käyvät tiiviskurssin, joka tiivistää tasokurssien I-III sisällöt yhteen kurssiin ja mahdollistaa sujuvan siirtymisen iän mukaisiin kursseihin.

15-vuotta täyttäneet pääsevät mukaan jatkokursseille, joilla syvennetään oppista eri aihealueista. Tänä vuonna kesäleirillä järjestettiin konemies- ja huoltokurssi, jossa nuoret tutustuivat erilaisiin vedenottokeinoihin ja sekä työkalujen turvalliseen käyttämiseen ja huoltamiseen. Ryhmänojaajakurssilla palokuntanuoret harjoittelevat ryhmän edessä toimimista ja apukouluttajana toimimista sekä oppivat ohjaustaitojen perusteita. Nuoriso-osaston kouluttajakurssin tavoitteena on antaa kurssilaisille valmiudet toimia lasten ja nuorten kanssa nuoriso-osaston viikkoharjoituksissa ja leireillä. Toimihenkilökurssilla tutustutaan leirin eri toimialojen tehtäviin – leirien toteutuminen vaatii paljon erilaista osaamista ja tekijöitä tarvitaan. Toiveena on, että mahdollisimman moni jatkaisi toiminnassa mukana myös täysi-ikäisenä.

Leirin ohjelmaan kuuluu paljon muutakin kuin kurssien suorittamista. Keskiviikkona kisattiin liitinviestissä ja illalla oli livemusiikkia. Leiriläisille järjestettiin myös leiriolympialaiset ja viimeinen leiri-ilta huipentui diskoon.

Edullinen ja monipuolinen harrastus, josta on myös hyötyä arjessa

Palokunta on edullinen, monesti jopa maksuton harrastus. Nuorten harjoituksissa ja leireillä harjoitellaan pelastustehtäviä lasten ja nuorten ikä huomioiden. Palokuntatoiminnassa oppii kansalaistaitoja ja hätätilanteessa toimimista, joten oma ja perheen turvallisuudentunne kasvaa varmasti. Kyse on ennen kaikkea ryhmässä toimimisesta yksilötaitoja kuitenkaan unohtamatta – hauskaakin pidetään. Palokunta on yhteisöllinen harrastus ja monesti se on myös koko perheen yhteinen juttu. Palokunnat joutuvat kuitenkin ”kilpailemaan” muiden harrastusten kanssa. Korona-aika on ollut haastava kaikelle harrastustoiminnalle, niin myös palokuntien nuoriso-osastoille.

– Päijät-Hämeessä on nyt aktivoitunut muutamia uusia tai uudelleen käynnistettyjä nuoriso-osastoja. Kouluttajatilanne on kuitenkin lähes kaikilla heikko. Varhaisnuorten osastot ja nuoriso-osastot pyörivät pienillä resursseilla, eikä kaikilla valitettavasti ollut nyt mahdollisuutta lähteä leireilemään. Syksyllä on tarkoitus pitää Päijät-Hämeen oma nuorten leiri ja sinne toivotaan nuoria mahdollisimman monesta alueemme palokunnasta, Jarno Potkonen Vesikansan VPK:sta kertoo.

Palokuntatoiminnasta ja erityisesti nuorisotyöstä kiinnostuneita täysi-ikäisiä kannustetaan olemaan yhteydessä Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen sopimuspalokuntiin. Vaikka omaa taustaa ei palokuntatoiminnasta olisikaan, nuoriso-osastoissa apukouluttajille ja muille taustatoimijoille on aina tarvetta. Samalla oppii myös itse ja voihan se palokuntakärpänen puraista enemmänkin – aktiivisille sopimuspalokuntalaisille on aina tilaa palokunnissa. Kaikista alueemme sopimuspalokunnista löytyy hälytysosasto, mutta varhaisnuorten ja nuoriso-osaston sekä nais-, tuki- tai järjestöosastojen tilanne selviää soittamalla palokunnan yhteyshenkilölle.

Päijät-Hämeestä kesäleirille osallistui tällä kertaa Hakosilta-Nostava VPK, Herralan VPK, Lahden VPK, Vesikansan VPK ja Kosken VPK. Hakosilta-Nostava VPK:sta oli mukana kaksi nuorta ja yksi ohjaaja, Herralan VPK:stä oli mukana 21 nuorta ja 9 kouluttajaa, Lahden VPK:sta 9 nuorta ja yksi kouluttaja sekä kolme naisosastosta. Vesikansan VPK:n päällikkö Jarno Potkonen toimi leirin varapäällikkönä. Potkonen on mukana myös Herralan VPK:n toiminnassa. Kosken VPK:sta oli keittiöhommissa leirin aikana yhteensä 7 henkilöä.

Kuvat saatu kesäleirille osallistuneilta nuorilta ja heidän kouluttajilta. Ryhmäkuvassa Herralan VPK:n, Lahden VPK:n ja Vesikansan VPK:n kesäleiriläiset.