Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Tummanharmaa iso rakennus, jonka etuseinällä autohallien liukuovia. Edustalla punainen auto ja kaksi henkilö avaamassa ovea.
Uudella pelastusasemalla Asikkalassa on tiloja mm. puolivakinaiselle palokunnalle, ensihoidolle sekä kunnan harrastetoiminnalle. Kuva: Phpela/Salla Virta

Asikkalaan on valmistunut uusi pelastusasema. Ensihoitoyksikkö päivystää asemalla vuorokauden ympäri. Pelastusasemaa käyttää lisäksi Asikkalan puolivakinainen palokunta.

”Asikkalan pelastusaseman suunnittelu aloitettiin helmikuussa 2020, ja suunnittelussa oli mukana alusta lähtien myös henkilökunta sekä Asikkalan kunnan edustus”, tekninen päällikkö Jarmo Saloranta Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta kertoo.

Suunnittelussa pyrittiin huomioimaan eri toimintamuotojen eritystarpeet budjetin sallimissa rajoissa. Uuden pelastusaseman rakentaminen vanhan aseman paikalle aloitettiin 9. elokuuta 2021.

Asema on Asikkalan puolivakinaisen palokunnan käytössä. Palokunta lähti viime vuonna 216 pelastustehtävälle. Lisäksi pelastusasemalla työskentelee päivittäin Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen kalustonhoitaja sekä kaksi ensihoitajaa. Asikkalan pelastusaseman asemavastaavana toimii palomestari Timo Kaivola.

Asikkalan puolivakinaisen palokunnan päällikkö Teuvo Kandelin on tyytyväinen uusiin tiloihin. Puolivakinainen palokunta oli tiiviisti mukana myös tilojen suunnittelussa.

”Tilaa on paljon enemmän, ja autojen ympärillä on helpompi toimia. Suihkut ja saunat ovat myös todella hyvät, ja koulutustilaan mahtuu isompikin porukka”, Kandelin kertoo.

Isomman tapahtuman järjestämistä testattiin uudella pelastusasemalla 11. helmikuuta 112-päivässä ja Kandelinin mukaan kaikki toimi hyvin. Esimerkiksi vessoja on paljon vanhaa asemaa enemmän.  Uuteen asemaan kävi tutustumassa n. 250 asikkalalaista.

Pelastusaseman hinnaksi 4,9 miljoonaa – tiloja mahdollista laajentaa

”Asikkalan aseman kustannusarvio on n. 4,9 miljoonaa euroa”, tekninen päällikkö Jarmo Saloranta summaa.

Aseman rakennuttajana toimi Asikkalan kunta. Päijät-Hämeen hyvinvointialue osti pelastusaseman Asikkalan kunnalta sen valmistuttua.

”Pelastusaseman ylin kerros on rakennettu niin, että tilaan voidaan tarvittaessa rakentaa valmiushuoneita”, Saloranta kertoo.

Valmiushuoneita tarvitaan, jos pelastusaseman ympärivuorokautinen käyttö laajenee. Päijät-Hämeen pelastuslaitos on tehnyt esityksen vakinaisen ympärivuorokautisen pelastusaseman perustamisesta Asikkalaan.

Asikkalan pelastusasema on rakennettu kolmeen kerrokseen, joista ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevat kalustohalli, ambulanssin ja henkilöautojen tallit, pesuhalli, huolto- ja varastotiloja, toimistotilat sekä ensihoidon valmiustilat. Kellarikerrokseen on sijoitettu koulutusluokka, kuntosali, Asikkalan puolivakinaisen palokunnan  keittiö – ja oleskelutilat sekä kunnan käytössä olevia harrastetiloja. Ylimmässä kerroksessa on IV-konehuone sekä valmiudet valmiushuoneille.

Uuden pelastusaseman kerrosala on 1936 neliömetriä ja bruttoala on 2547 neliömetriä. 6524 neliömetrin suureisella tontilla sijaitsee uuden pelastusaseman lisäksi vanhoja kalustohalleja.

Pää- ja arkkitehtisuunnittelusta vastasi FCG Suunnittelu- ja tekniikka Oy. Pääurakoitsijana toimi Rakennusliike Vo. O. Mättölä Oy.

Asikkalan pelastusaseman kalusto:

  • 2 pelastusyksikköä (paloautoa)
  • säiliöyksikkö
  • ambulanssi
  • johtoauto
  • miehistöauto
  • vene
  • moottorikelkka
  • öljyntorjuntaperäkärry

Lisätietoa:

tekninen päällikkö Jarmo Saloranta, 0440 773 105, Päijät-Hämeen pelastuslaitos