Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

16-vuotias lahtelainen Niklas Rytilahti aloitti palokuntaharrastuksen heti, kun hän oli riittävän vanha. Palokuntatoiminta on kiehtonut Niklasta pienestä saakka, ja hän kertoo saaneensa aivan mahtavia kavereita ja jopa kansainvälisiä kokemuksia. Opituista ensihoitotaidoista on ollut jo käytännön hyötyä, kun Niklas on auttanut hätätilanteissa.

Nuori poika punaisen paloauton edessä kypärä sylissä ja pelastusalan henkselihousut jalassa.
Niklas Rytilahti löysi Lahden VPK:sta innostavan harrastuksen. “Treenaaminen ja uuden oppiminen on kivaa.” Kuva: Niklaksen kotialbumi

– Miten ja koska tulit mukaan palokuntatoimintaan?

”Paloautot ja palokunta ovat kiinnostaneet aivan pienestä pitäen, siis aivan pienestä. Olen ollut todellinen palomiesfani. Vanhemmat auttoivat etsimään palokuntaharrastusta heti, kun se oli mahdollista. Ensin tiedusteltiin Renkomäen VPK:sta, mutta heillä ei nuoriso-osastoa tuolloin ollut, joten pääsin Lahden VPK:n nuoriso-osaston harjoituksiin. Ensimmäisen kerran olen paloasemalle kävellyt 2.9.2014.”

– Mikä toiminnassa innostaa eniten?

”En itseasiassa edes osaa sanoa tarkasti yhtä asiaa. Aiemmin se oli selkeästi palokunta-aiheinen tekeminen, mutta tällä hetkellä ehkä tärkeimpänä ovat kaverit, joita palokunnassa on.

Lisäksi odotan innolla mahdollisuutta päästä pelastustoiminnan peruskurssille ja sitä kautta mukaan hälytystehtäviin.”

– Millaista oppia olet saanut?

”Ainakin ensiaputaidoista on ollut hyötyä. Olen pari kertaa joutunut auttamaan ja soittamaan 112:een. Näihin hetkiin on tullut paljon osaamista. Lisäksi erilaisia alkusammutus- ja tulen käsittelytaitoja on tullut. Ja tietenkin perusteita sammutustaidoista.”

– Millaisiin ihmisiin olet tutustunut?

”Aivan mahtaviin kavereihin, jotka tulee erilaisista taustoista. Kaikkia yhdistää samanlaiset ajatukset ja arvot auttamisesta ja auttamisen halusta.”

– Onko palokuntatoiminta vaikuttanut ammatinvalintaasi tai tulevaisuuden suunnitelmiisi?

”Kyllä varmaan jokin vaikutus siihen on ollut. Aloitan tulevana syksynä lähihoitajaopinnot Salpauksessa ja toivottavasti pääsen suuntautumaan ensihoitoon. Se olisi mukava jatko palokuntatoiminnalle, ja näistä varmasti on hyötyä toisilleen.”

– Oletko ollut mukana valtakunnallisissa tai kansainvälisissä tapaamisissa?

”Olimme heinäkuun alussa palokuntanuorten kansainvälisellä ELDIS22 -suurleirillä Malmilla Helsingissä, jossa itse osallistuin kurssille. Tuolla leirillä meillä oli oma kummipalokunta Saksasta FF Bargfeld-Stegen. Heitä oli tullut 26 henkilöä Suomeen palokuntaleireilemään. Oli mukavaa tutustua kansainvälisiin palokuntakavereihin ja vaihtaa kuulumisia heidän kanssaan. Etenkin koulutusten jälkeen iltaisin vietimme aikaa heidän kanssaan ja teimme erilaisia juttuja. Ennen leiriä meillä oli jo yhteinen Whats App -ryhmä, jossa tutustuttiin ja vaihdettiin tietoa. Sitten leirillä oli kiva nähdä livenä.

Heinäkuun viimeisellä viikolla Lahden VPK:n nuoriso-osastosta pääsee yksi ohjaaja ja viisi palokuntanuorta kansainväliseen palokuntanuorten vaihtoon Itävaltaan Wels:n palokunnan vieraiksi. Odotan tätä reissua ihan todella paljon.” (Toim. huom. haastattelu tehtiin ennen reissua.)

– Mitä muut eivät sopimuspalokunnista tiedä?

”No eihän kaikki edes tiedä mikä on sopimuspalokunta tai VPK! Olen somessa saanut kaksi kaveria innostumaan ja jopa liittymään omalla paikkakunnallaan paikalliseen VPK:hon. Joten kyllä aika paljon vielä pitää tietoa levittää, mutta hauskaa ja monipuolista tämä on!”

– Mikä on lempiasiasi tai -tilanteesi palokunnassa?

”Treenaaminen ja uuden oppiminen on kivaa sekä ensi syksynä saan aloittaa apukouluttajana kouluttamaan nykyisiä palokuntanuoriamme. Odotan innolla, että pääsen jakamaan omaa osaamistani nuoremmille palokuntalaisille.”

– Kerro jokin erityisesti mieleen sattumus palokunnassa.

”Olimme kerran Lahden Möysässä laiturilla tekemässä moottoriruiskulla harjoitusta ja laituri painui meidän painosta veden alle – no siitäkin selvittiin kastunein jaloin.”


Juttusarjassa esitellään Päijät-Hämeen sopimuspalokuntalaisia

Tutustu sopimuspalokuntatoimintaan

Sopimuspalokunnissa on tarjolla monenlaisia tehtäviä eri-ikäisille. Osa järjestää toimintaa myös lapsille ja nuorille. Tutustu toimintaan ja ole rohkeasti yhteydessä lähimpään palokuntaan. Päijät-Hämeen sopimuspalokunnat

Yleistä tietoa sopimuspalokunnista

Palokuntanuoria istumassa vanhan paloauton päällä sinisissä vaatteissa.
Lahden VPK:n nuoriso-osastolaisia pääsi kansainväliseen palokuntanuorten vaihtoon Itävaltaan heinäkuussa. Niklas (3. vas.) oli mukana reissussa. Kuva: Lahden VPK
Pieni lapsi sinikeltaisessa haalarissa ja sinisessä kypärässä rullaamassa palokunnan vesiletkua.
Niklas ensimmäisissä palokuntaharjoituksissaan lapsena. Tätä hetkeä hän oli odottanut kovasti. Kuva: Niklaksen kotialbumi
Sinikeltaisiin haalareihin pukeutunut nuori pitää paloletkua olalla. Vesi suihkuaa kohti järveä.
Lahden VPK:n nuoriso-osaston harjoituksissa. Kuva: Niklaksen kotialbumi