Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lauantaina 26. marraskuuta 2022 vietetään eri puolilla Suomea koko perheen Päivä paloasemalla -tapahtumaa. Tapahtumissa saa monenlaista turvallisuustietoa, pääsee tutustumaan pelastuslaitoksen toimintaan sekä alueen sopimuspalokuntiin.

Päivä Paloasemalla -tapahtuma järjestetään Päijät-Hämeessä tänä vuonna 17 pelastusasemalla ja tapahtumiin odotetaan tuhansia kävijöitä. Tulipalot aiheuttavat vuosittain merkittäviä omaisuus- ja henkilövahinkoja, vaikka tulipalojen ennaltaehkäisy on helppoa. Päivä paloasemalla -tapahtumien ja 26.11.─1.12.2022 vietettävän valtakunnallisen paloturvallisuusviikon tavoitteena on parantaa kotien paloturvallisuutta ja kansalaisten toimintakykyä onnettomuustilanteissa.

Päivä Paloasemalla -tapahtumissa 26. marraskuuta on mahdollisuus oppia tärkeitä turvallisuusasioita, kysyä paloturvallisuudesta ja tutustua pelastustoimeen sekä sopimuspalokuntatoimintaan harrastuksena. Myös lapsille ja nuorille järjestetään omaa ohjelmaa.

Huomio sähkölaitteiden turvallisuuteen

Sähkön hintojen nousu on herättänyt keskustelua sähkölaitteiden turvallisesta käytöstä.

”Sähkön säästäminen ja käytön ajoittaminen edullisempaan aikaan on järkevää, mutta sitä ei kannata tehdä turvallisuuden kustannuksella”, riskienhallintapäällikkö Marjo Oksanen Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta huomauttaa.

Valvo aina sähkölaitteiden käyttöä sekä akkujen latausta, ja pidä palovaroittimet toimintakunnossa. Varmista, että palovaroittimet toimivat, niitä on tilaan nähden riittävästi ja ne on sijoitettu oikein.

Pesukoneiden käyttöön liittyy tulipalo- ja vesivahinkoriski, joten koneita ei ole turvallista jättää päälle ilman valvontaa. Vuotovahdit ja -hälyttimet ovat hyvä apu. Kodinhoitohuoneeseen kannattaa sijoittaa myös oma palovaroitin.

Akkujen lataamista on syytä valvoa, sillä akkupaloa on vaikea sammuttaa ja palo kehittyy nopeasti. Akkuja ei kannata ladata poistumisreiteillä kuten eteisessä tai paikassa, jossa nukutaan. Akkujen lähellä ei myöskään kannata pitää helposti syttyvää materiaalia, kuten mattoja tai tyynyjä.

”Akkujen latausta kannattaa välttää yöaikaan, jotta mahdollisen kuumenemisen huomaa nopeasti. Latureita ei myöskään kannata turhaan pitää pistorasioissa”, riskienhallintapäällikkö Marjo Oksanen vinkkaa.

Päivä paloasemalla -tapahtumissa voit kysyä sähkölaitteisiin tai muuhun kodinturvallisuuteen liittyvistä asioista.

Tapahtuma järjestetään Päijät-Hämeessä Artjärven paloasemalla, Asikkalan paloasemalla, Hartolan paloasemalla, Heinolan pelastusasemalla, Hollolan pelastusasemalla, Hakosilta-Nostavan paloasemalla Hollolassa, Hämeenkosken paloasemalla, Iitin paloasemalla, Kärkölän paloasemalla, Lahdessa Paavolan pelastusasemalla (ei pysäköintimahdollisuutta) sekä Ahtialan, Renkomäen, Harjunalustan ja Lahden VPK:n asemilla, Orimattilan pelastusasemalla, Padasjoen paloasemalla ja Sysmän pelastusasemalla.

Ohjelma vaihtelee asemittain. Esimerkiksi Orimattilan pelastusasemalla jaetaan tietoa nuohouksesta ja Hollolan pelastusasemalla on mahdollisuus tutustua sähköautojen latausjärjestelmiin ja niiden rakentamiseen vaikuttaviin turvallisuusseikkoihin. Paavolan pelastusasemalla järjestetään näytöksiä rasvapalon sammuttamisesta. HUOM! Paavolan pelastusasemalla ei ole pysäköintimahdollisuutta Lotilan koulun kentälle rakennetun päiväkodin vuoksi.

Päivä paloasemalla -tapahtumat 2022

ARTJÄRVI

Artjärven paloasema
Artjärven Vapaaehtoinen Palokunta ry
Pajatie 1, Artjärvi
Klo 12:00-15:00

ASIKKALA

Asikkalan paloasema
Asema 45, Asikkala
Anianpellontie 142, Vääksy
Klo 10:00-14:00

HARTOLA

Hartolan paloasema
Hartolan palokunta ry
Toritie 6, Hartola
Klo 10:00-13:00

HEINOLA

Heinolan pelastusasema
Yhdyskatu 1, Heinola
Klo 12:00-14:00

HOLLOLA

Hollolan pelastusasema
Paassillantie 5, Hollola
Klo 12:00-15:00

Hakosilta-Nostavan paloasema (Hollola)
Hakosilta-Nostava VPK
Nostavantie 539, Hollola
Klo 11:00-14:00

HÄMEENKOSKI

Hämeenkosken paloasema
Kosken VPK
Keskustie 10, Hämeenkoski
Klo 10:00-13:00

IITTI

Iitin paloasema
Iitin VPK
Veteraanitie 5, Kausala
Klo 10:00-14:00

KÄRKÖLÄ

Kärkölän paloasema
Järvelän VPK
Hähkäniementie 27, Kärkölä
Klo 11:00-14:00

LAHTI

Paavolan pelastusasema
Mannerheiminkatu 24, Lahti
Huom! Ei pysäköintimahdollisuutta.
Klo 12:00-15:00

Ahtialan VPK
Eskolanmäentie, Lahti
Klo 10:00-12:00

Renkomäen VPK
Ronnilankuja 6, Lahti
Klo 11:00-15:00

Harjunalustan VPK
Kiekkostenkatu 11, Lahti
Klo 10:00-14:00

Lahden VPK
Vaihdekatu 4, Lahti
Klo 10:00-14:00

ORIMATTILA

Orimattilan pelastusasema
Ravitie 1, 16300 Orimattila
Klo 12:00-15:00

PADASJOKI

Padasjoen paloasema
Padasjoen VPK
Majavatie 6, Padasjoki
Klo 12:00-15:00

SYSMÄ

Sysmän pelastusasema
Sysmän VPK
Mäntytie 7, Sysmä
Klo 10:00-14.00

Päivä paloasemalla -tapahtumat ovat osa paloturvallisuusviikkoa. Paloturvallisuusviikkoa koordinoi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö. Yhteistyössä ovat mukana pelastuslaitokset, pelastusliitot, sisäministeriö, EHYT ry, EPT-verkosto, Kirkkohallitus/Diakonia ja yhteiskunta, Suomen Kiinteistöliitto, Suomen Omakotiliitto, Suomen Palopäällystöliitto, Nuohousalan Keskusliitto ja Vanhustyön Keskusliitto. Paloturvallisuusviikon rahoittaa Palosuojelurahasto.