Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Piirroskuva, jossa tyttö sammuttaa sammuttimella paloallasta. Vieressä palomies haalarissa ja taustalla nuoria.
Kuva: Päijät-Hämeen pelastuslaitos

Päijät-Hämeen hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelujen järjestämisestä kaikille päijäthämäläisille vuoden 2023 alusta alkaen. Tähän asti vastuu palvelujen järjestämisestä on ollut kunnilla ja kuntayhtymillä.

Päijät-Hämeessä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että noin 7600 sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen ammattilaista siirtyy töihin hyvinvointialueelle. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä ja Päijät-Hämeen pelastuslaitoksesta tulee osa uutta hyvinvointialuetta.

Nykyiset pelastusasemat ja sote-keskukset pysyvät

Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen palvelut jatkuvat samaan tapaan kuin ennenkin. Vakituiset pelastusasemat sekä sopimuspalokunnat toimivat vanhoilla alueillaan.

Päijät-Hämeen hyvinvointialueella on 11 sote-keskusta, joissa tutut ammattilaiset palvelevat edelleen entisissä paikoissaan Asikkalassa, Hartolassa, Heinolassa, Hollolassa, Iitissä, Lahdessa Harjukadulla ja Nastolassa, Kärkölässä, Orimattilassa, Padasjoella ja Sysmässä.

Sysmässä ja Orimattilassa Terveystalo jatkaa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden kumppanina. Hartolassa sote-keskuspalvelut tuottaa ensi vuoden alusta alkaen Harjun terveys. Harjun terveys jatkaa entiseen tapaan myös Lahden, Iitin ja Kärkölän sote-keskuspalvelujen tuottajana.

Hyvinvointialueen tärkeimpiä yhteystietoja

Pelastuslaitokseen saa yhteyden asiakaspalvelun kautta 03 877 3112 tai verkkosivujen chatissä.

Hätätilanteissa oikea numero on yleinen hätänumero 112. Kiireellisiin terveysongelmiin saa apua päivystysavun numerosta 116117. 

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen vaihteen numero on 03 819 11.

Uusi verkkosivusto, myös vanhat pysyvät

Tietoa hyvinvointialueen päätöksenteosta, työpaikoista sekä vaikuttamisesta löytyy verkkosivuilta paijatha.fi.

Kuntalaisia palvelevat jatkossakin tutut terveydenhuollon ja pelastuslaitoksen verkkosivut osoitteissa paijat-sote.fi ja phpela.fi. Niiltä löytyy entiseen tapaan tietoa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palveluista.

Hyvinvointialueelle siirtyvien työntekijöiden sähköpostiosoitteet muuttuvat muotoon etunimi.sukunimi@paijatha.fi.

Avointa päätöksentekoa

Hyvinvointialuetta johtaa alueen asukkaiden vaaleissa valitsema aluevaltuusto. Päijät-Hämeen aluevaltuustoon kuuluu 69 valtuutettua. Tiedot Päijät-Hämeen aluevaltuutetuista löydät hyvinvointialueen verkkosivuilta paijatha.fi. Päätöksenteosta halutaan mahdollisimman avointa: verkkosivujen kautta voi seurata aluevaltuuston kokouksia suorina verkkolähetyksinä ja tutustua esityslistoihin ja pöytäkirjoihin.

Paijatha.fi-verkkosivuilta löytyy myös tietoa asukkaiden ja asiakkaiden osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksista sekä eri vaikuttamistoimielimistä.