30.12.2019 15.58
Tiedote

Alle 18-vuotiailta ilotulitteiden käyttö on joka tilanteessa ja myös aikuisten seurassa kielletty. Ole vastuullinen aikuinen äläkä osta tai anna ilotulitteita alaikäisten käsiin. Ilotulitteet aiheuttavat vuosittain silmävammoja alaikäisille.

Ilotulitteiden myynti ja luovutus alle 18-vuotiaille tuli laissa kielletyksi vuonna 2009. Samalla alaikäisiltä kiellettiin ilotulitteiden hallussapito. Tämä tarkoittaa sitä, että alaikäinen ei saa käsitellä ilotulitteita kavereiden kesken tai edes silloin, kun aikuisia on läsnä.

Alaikäisille vuosittain silmävammoja ilotulitteista

Vaikka ilotulitteiden ampuminen on alaikäisiltä kielletty, ilotulitteet aiheuttavat edelleen alaikäisille silmävammoja vuosittain. Vuodenvaihteessa 2018–2019 yhteensä 4 alaikäistä sai silmävammoja ilotulitteista. Heistä kaksi oli itse käsitellyt ilotulitetta ja kaksi oli sivustaseuraajia. Vuodenvaihteessa 2017–2018 silmävamman ilotulitteesta sai 3 alaikäistä, joista yksi oli ampunut ilotulitteita ja kaksi seurannut sivusta. Sairaalahoitoa vaatineita silmävammoja oli edellä mainittuina vuodenvaihteina kaiken kaikkiaan 12–13.

– Alaikäinen saattaa vedota siihen, että kaverille on ostettu ilotulitteita, mutta aikuisia kehotamme: pysy lujana. Olet välittävä ja vastuullinen vanhempi, kun et osta tai anna lapsellesi ilotulitteita. Ne ovat räjähteitä, joita on käsiteltävä huolellisesti. Hetken hauskuudesta voi seurata loppuiän harmi, sanoo johtaja Tuiri Kerttula Tukesista.

– Jos olet jo ostanut ilotulitteita lapselle, ampukaa ne yhdessä niin, että sinä huolehdit ilotulitteiden sytyttämisestä. Muistakaa myös suojalasit kaikille paikalla olijoille.

Tukesin kampanja muistuttaa suojalaseista ja turvallisuudesta

Tukes kannustaa tänäkin vuonna ilotulitteiden käyttäjiä ja ilotulituksen katsojia varovaisuuteen ja huolellisuuteen ilotuliteturvallisuuskampanjassaan.

– Teemme yhteistyötä tubettaja Hurhurin kanssa ja muistutamme suojalasien käytön tärkeydestä. Haluamme viestin tavoittavan sosiaalisen median kautta myös lapset ja nuoret, kertoo viestintäjohtaja Mirva Kipinoinen Tukesista.

– Suojalasit ovat helppo ja yksinkertainen tapa suojautua ikäviltä vahingoilta. #muistasuojalasit toivottavasti leviää sosiaalisessa mediassa uudenvuodenaattoon asti, Kipinoinen sanoo.

Lisätietoja:

Tukes muistuttaa: Suojalasit päähän ilotulitteiden ampujalle sekä katsojalle (tiedote 19.12.2019)

Näin ammut ilotulitteet turvallisesti

Johtaja Tuiri Kerttula, p. 029 5052 643

Viestintäjohtaja Mirva Kipinoinen (ilotuliteturvallisuuskampanja), p. 029 5052 119

Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@tukes.fi