Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Jan Heinänen on innostanut nuoria oppimaan turvallisuusasioita. Kuva: Salla Virta

Suomen Pelastusalan keskusjärjestö on myöntänyt orimattilalaiselle Jan Heinäselle SPEK-ansioristin pitkästä ja ansiokkaasta työstä nuorten turvallisuusosaamisen parantamisessa. Orimattilan Jokivarren koulu on osallistunut Heinäsen johdolla vuosittain valtakunnalliseen yläkoululaisten NouHätä-kampanjaan.

Orimattilan Jokivarren koulun opettaja Jan Heinänen on ollut erityisen aktiivinen turvallisuuskasvatuksen kehittäjä. Heinänen on pitänyt opetustoimintansa ohessa 15 vuotta NouHätä-aiheista kerhoa, joka keskittyi turvallisuusaiheiseen opetukseen. Aktiivinen kerhotoiminta sekä korkeatasoinen ja tinkimätön turvallisuusopetus ovat mahdollistaneet myös sen, että Heinäsen johdolla Orimattilan Jokivarren koulun joukkueet ovat menestyneet valtakunnallisessa NouHätä-kilpailussa vuosien varrella poikkeuksellisen hyvin yltäen mestaruuteen useana vuonna.

NouHätä-kampanja on maan laajuinen yläluokkien pelastustaitokampanja, joka lisää nuorten valmiuksia ennakoida ja estää vaaratilanteita. Kampanjassa nuori oppii taitoja toimia onnettomuustilanteissa oikein. NouHätä-kampanja tavoittaa vuosittain n. 45 000 nuorta ympäri Suomen. Kampanjaan liittyy myös valtakunnallinen kilpailu.

SPEK-ansioristi kiitokseksi ansiokkaasta työstä

NouHätä-kampanja täytti 25 vuotta, minkä kunniaksi Suomen Pelastusalan keskusjärjestö palkitsee tänä vuonna turvallisuutta edistäneitä henkilöitä eri puolilta Suomea. Jan Heinäsen lisäksi neljä henkilöä palkitaan SPEK-ansioristillä. Janin merkki myönnetään erittäin pitkästä ja ansiokkaasta työstä NouHätä-kampanjan eteen”, Risto Vesalainen SPEK:stä kertoo.

SPEK luovutti ansioristin Jan Heinäselle pienimuotoisessa tilaisuudessa Orimattilan Jokivarren koululla 16. joulukuuta 2021.

”Kiitos erinomaisista, lähes korvaamattomista saavutuksistasi. Jokivarren koulua on voinut käyttää esimerkkinä siitä, miten pitkäjänteinen turvallisuustyö tuottaa tuloksia”, Vesalainen kiitteli palkitsemistilaisuudessa.

”Parhaimmat työpäivät liittyvät turvallisuuskasvatukseen”

Muistamisesta otettu Jan Heinänen kertoi turvallisuuskasvatuksen olleen aina lähellä hänen sydäntään. Hän on tehnyt siihen isoja panostuksia opettajan työnsä ohessa jo yli 15 vuotta. Käytännön opetusta on pidetty myös Orimattilan pelastusasemalla yhdessä Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen henkilöstön kanssa. Palomestari Juhamatti Listala ja palomestari Juha Lahtinen ovat olleet alkuvuosista mukana.

”Kiitos Juhamatille (Listala), joka opetit, mitä turvallisuuskasvatus on. Se on paljon laajempikin ajattelutapa. Kiitos esimiehille vapaudesta saada toimia. Paljon on ajatuksia Juhan (Lahtinen) kanssa vaihdettu. Kiitos myös rakkaalle vaimolle”, Jan Heinänen sanoi.

”Parhaimmat työpäivät, parhaimmat tunnekuohut ovat liittyneet turvallisuuskasvatukseen nuorten kanssa”, Heinänen kertoi palkitsemistilaisuudessa.

Heinänen sanoo nuorten motivaation turvallisuustaitoihin syttyvän, kun asioihin löytyy jokin heille henkilökohtainen kosketuspinta. Myös perinteet ja Jokivarren koulun aiempi menestys NouHätä-kilpailussa innostavat. On ilahduttavaa nähdä, miten 5-luokkalainen saattaa jo suunnitella, miten osallistuu 8-luokkalaisille suunnattuun NouHätään, kun on itse yläasteella, Heinänen mainitsee esimerkin.

”Heinäsen rooli turvallisuuskasvattajana on ollut esimerkillistä, ja hänen suurella sydämellä tekemänsä työ on kantanut hedelmää nuorten parantuneen turvallisuusosaamisen muodossa. NouHätä-kilpailumenestys on todiste tästä arvokkaasta työstä”, koulutussuunnittelija Teemu Peltomaa Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta kiittelee.

Lisätietoa:

NouHätä!-lähettiläs Risto Vesalainen, Suomen Pelastusalan keskusjärjestö SPEK 046 949 9545, risto.vesalainen@spek.fi

Koulutussuunnittelija Teemu Peltomaa, Päijät-Hämeen pelastuslaitos 0440 773 207, teemu.peltomaa@paijatha.fi

Nuorten turvallisuustaitoja opettava NouHätä-kampanja syntyy koulujen, pelastuslaitosten ja Suomen Pelastusalan keskusjärjestön yhteistyössä. Palomestari Juhamatti Listala (vas.), opettaja Jan Heinänen, SPEK:n Risto Vesalainen ja palomestari Juha Lahtinen ovat kaikki olleet vuosia mukana. Kuva: Salla Virta