Orimattilan Artjärvellä olleessa tulipalossa 1.2.2019 sattui onnettomuus, jossa palaneen rakennuksen tiilihormi romahti ja kaksi sammutustyössä olevaa Artjärven VPK: n henkilöä jäivät sen alle. Onnettomuus tapahtui, kun rakennus oli palanut maan tasalle ja sammutustöitä tehtiin vaara-alueen ulkopuolelta käsin, eikä savusukellukseen ollut tarvetta.

Pystyssä olevan savuhormin romahtaminen on vaarallinen tilanne, joka oli huomioitu sammutustyössä, mutta sen tapahtuessa painavien ja kuumien tiilien iskuvoima maahan osuessa oli poikkeuksellisen suuri ja hormin tiilien osuma-alue ulottui poikkeuksellisen pitkälle. Tapahtumapaikalla oli onnettomuuden sattuessa runsaasti savua, eikä hormi kaatuessaan pidä varoittavaa ääntä ennen kuin se iskeytyy maahan.

Onnettomuuteen joutuneet henkilöt saivat molemmat vammoja savupiipun tiilien osuessa heihin suurella voimalla. Toinen heistä on kotiutettu toipumaan, toisen henkilön vammat edellyttävät edelleen sairaalahoitoa.

Aluehallintovirasto tutkii työtapaturmaan johtaneet onnettomuudet, pelastuslaitos ei voi julkistaa yksityiskohtia onnettomuudesta eikä siihen joutuneiden vammoista, ainoastaan asianosaiset itse voivat sen halutessaan tehdä.

Lisätietoja pelastuslaitoksen toiminnasta antaa tarvittaessa varalla oleva päällikkö, 0440-773257.