Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Päijät-Hämeen hyvinvointialuejohtajaksi on valittu LT Petri Virolainen. Aluevaltuusto teki valinnan 27. kesäkuuta 2022 kokouksessaan virkavaalilla.

Petri Virolainen sai aluevaltuuston äänistä yhteensä 40. Lisäksi ehdokkaista HTM, DI Annikki Niiranen sai 28 ääntä ja LiTM, eMBA Jukka Santala yhden äänen.

Päijät-Hämeen pelastuslaitos siirtyy osaksi Päijät-Hämeen hyvinvointialuetta 1.1.2023 alkaen.

Petri Virolainen pitää henkilöstön jaksamisen ja riittävyyden varmistamista tärkeimpänä tehtävänään hyvinvointialueen johtajana.

Kuvassa sininen puku ja paita päällä Petri Virolainen.
Tuleva Päijät-Hämeen hyvinvointialueen johtaja Petri Virolainen. Kuva: Päijät-Sote

Kuka olet?

Hei, olen Petri Virolainen. Ikä ei ehkä ole niin olennainen asia, mutta olen 56-vuotias, eli työelämää on vielä jäljellä. Kirkonkirjojen mukaan olen syntyperäinen sysmäläinen, vaikken siellä olekaan varsinaisesti asunut. Olen kuitenkin viettänyt Sysmässä paljon aikaa, muun muassa lukuisia kesiä.

Vanhempani ovat alun perin Sysmästä. Äidin puolen suku on asunut siellä 1700-luvulta saakka. Minullakin on Sysmässä mökki ja talo. Olen kahden asunnon positiivisessa loukussa, eikä siitä ole aikomustakaan päästä pois.

Päijät-Häme on siis minulle tuttu paikka, ja alueen uutiset tulee aina luettua. Täytyy sanoa, että pidän itseäni aika päijäthämäläisenä, vaikkei minulla virallista oikeutta siihen olekaan.

Käytännössä olen asunut koko elämäni Varsinais-Suomessa, käynyt koulut ja työskennellyt siellä. Ulkomailla olen tehnyt lyhyitä työjaksoja.

Työn ohessa olen tehnyt tutkimustyötä. Väitöskirjani sain valmiiksi vuonna -96, ja olen nykyään Turun yliopiston dosentti. Olen myös kirurgian, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri.

Vuodesta 2014 viime helmikuuhun saakka toimin Turun yliopistollisen keskussairaalan johtajana, ja tällä hetkellä hoidan Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajan virkaa.

Milloin aloitat työsi Päijät-Hämeen hyvinvointialuejohtajana?

En tiedä vielä tarkkaa päivämäärää, mutta arviolta alkusyksystä pääsen aloittamaan työt Päijät-Hämeessä.

Millaisen hyvinvointialuejohtajan ja työkaverin Päijät-Hämeen hyvinvointialueen työntekijät saavat sinusta?

Haluan olla johtajana mahdollistaja. En kuvittele, että minä osaan kaiken, vaan tiedän, että hyvinvointialueen osaaminen on kentällä. Siellä ovat parhaat asiantuntijat. Toivon, että yhteistyöllä saamme hyödynnettyä heidän asiantuntemustaan ja innostustaan.

En usko käskyttämiseen. Uskon avoimeen vuoropuheluun ja siihen, että asioihin on mahdollista löytää yhteisymmärrys. Jokaisella pitäisi olla keskustelujen jälkeen se tunne, että hänen mielipiteensä on kuultu ja siten huomioitu. Mielipiteen kuuleminen ei toki aina tarkoita sitä, että voitaisiin toimia kaikkia miellyttävällä tavalla.

Yritän olla avoin ja helposti lähestyttävä, mutta myös johdonmukainen. Ei voida muuttaa tiistaina tehtyä ratkaisua keskiviikkona. Pitkäjänteisyyttä tarvitaan, mutta tietenkin jos ollaan väärällä tiellä, pitää löytyä rohkeutta muuttaa suuntaa.

Minkä tässä hetkessä ajattelet olevan tärkein tehtäväsi hyvinvointialuejohtajana?

Olemme eläneet haastavia aikoja. On tärkeää, että henkilöstön työtaakka ja hälinä saataisiin kohtuullistettua, se on ilman muuta isoin asia. Myös uusien osaajien saaminen ja pitäminen ovat merkittävässä roolissa.

Parasta Päijät-Hämeessä?

Luonto ja järvimaisema ovat varmaan Päijät-Hämeen parhaimpia piirteitä. Ihmiset ovat todella mukavia, maakunnassa on leppoisuutta. Vaimoni, joka muuten on varsin varsinaissuomalainen, sanoo välillä, että kun aina vaan mietitään ja tuumataan, niin eikö voitaisi välillä sopia ja toimia.

Mitä tykkäät tehdä vapaa-ajalla?

Lukemisen ja itseni sivistämisen lisäksi liikun mielelläni. Aiemmin urheilin, sitten liikuin ja nykyään ulkoilen. Ikääntyminen on muuttanut liikkumistapaani.

Luonto on minulle tärkeä: metsästän, sienestän, marjastan ja käyn mielelläni kalassa. Käyn myös kesäisin golfaamassa ja talvisin hiihtämässä.