Rakettien ampuminen on sallittua 31.12. klo 18-02 Lahden keskustaa lukuunottamatta. Kuva: Pixabay.

Ilotulitteiden myyntilupa on Päijät-Hämeessä myönnetty uuden vuoden ajaksi 55 myyntipaikkaan. Ilotulitteita käyttävän kannattaa muistaa, että kyse on räjähteistä. Ampujia koskee suojalasipakko.

Ilotulitemyynti on sallittua luvan saaneille ajalla 27.12.–31.12.2019. Ilotulitemyyjien on tehtävä pelastuslaitokselle etukäteisilmoitus viimeistään kuukautta ennen myynnin aloittamista. Lupa edellyttää turvallisuusohjeiden noudattamista. Jos ongelmia havaitaan, voidaan myyntipiste sulkea.

Päijät-Hämeen pelastuslaitos suorittaa 27.–31.12. välillä myyntipaikkojen valvonnan. Valvonta perustuu vuosittaiseen valvontasuunnitelmaan. Myyntipaikkojen tulee olla ilotulitesäädösten ja -ohjeiden mukaisia. Valvonnassa kiinnitetään huomiota esimerkiksi riittäviin ohjeistuksiin, sammutusvälineisiin ja turvalliseen varastointiin.

”Myyntipaikan on oltava turvallinen, ja myynnin kuluttajille sujuttava turvallisesti. Myyntiä alaikäisille ei sallita”, riskienhallintapäällikkö Marjo Oksanen Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta sanoo.

Valvontaa suorittavat palotarkastajat käyvät läpi myös ilotulitteiden myyntiin liittyvän säilytyksen. Oksanen kehottaa kuluttajia ostamaan ilotulitteet viimeiseksi myyntipaikasta poistuessa. Niiden viemistä muihin liikkeisiin ei turvallisuussyistä suositella. Kotona ilotulitteet tulee säilyttää lasten ulottumattomissa ja erillään sähkölaitteista.

Suojalasit pakolliset, huolehdi myös muiden turvallisuudesta

”Ilotulitteiden ampumisesta ei saa aiheutua vaaraa, ja siksi käyttöpaikka on valittava huolella”, palotarkastaja Tarja Asikainen Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta muistuttaa.

Kaatumiselle herkät ilotulitteet on tuettava ja suunnattava pois ihmisistä, rakennuksista ja teistä.

”Suojalasien käyttöpakko koskee ilotulitteiden ampujia, ja niitä suositellaan myös katsojille. Lasit kannattaakin ostaa ilotulitteiden myyntipaikasta”, Asikainen sanoo.

Hän kehottaa lukemaan ilotulitteiden käyttöohjeet huolella ja noudattamaan turvaetäisyyksiä. Käsiteltäessä ilotulitteita tulee muistaa, että kyse on räjähteistä.

Ilotulitteiden käyttö sallittu uuden vuoden aattona klo 18-02

Ilotulitteiden käyttö on sallittua Päijät-Hämeen kunnissa uuden vuoden aattona 31.12. klo 18.00–1.1. klo 2.00 lukuun ottamatta Lahden keskustaa. Lahden keskustassa Mannerheiminkadun, Lahdenkadun, Hollolankadun ja Saimaankadun rajaaman alueen sisäpuolella on voimassa ilotulituskielto.

Poliisilla on oikeus langettaa sakko ilotulituskiellon rikkomisesta lain 390/2005 125 § (räjähdesäännösten rikkominen) perusteella.

Lisätietoja:

palotarkastaja Tarja Asikainen, 0440 773 117, tarja.asikainen@paijatha.fi

Tavoitettavissa arkisin 23.12. (klo 9-15) asti sekä 27.12. (klo 9-15) ja 30.12. (klo 9-15).

riskienhallintapäällikkö Marjo Oksanen, 0440 773 208, marjo.oksanen@paijatha.fi

Tavoitettavissa 23.12., 27.12. ja 30.-31.12. (klo 9-15), viikon 51 lomalla.

www.tukes.fi, www.phpela.fi/asukkaille/ilotulitteet/

Ilotulitteiden käyttö on Lahden keskustassa ilman erillislupaa kielletty.