Päijät-Hämeen pelastuslaitos toivoo, että vaarallisen leikin riskejä ja seurauksia käytäisi kodeissa läpi. Ilkivallan vuoksi apu saattaa todellisessa pelastustilanteessa viivästyä.

”Lahdessa on viime aikoina ollut useita lasten ja nuorten sytyttämiä roskis- ja maastopaloja. Toistaiseksi näistä tilanteista ei ole aiheutunut suurempia vahinkoja, mutta tilanteet sitovat turhaan viranomaisten resursseja. Tällaisella hölmöilyllä on tapana levitä, ruiskumestari Tommi Katila Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta varoittaa.

”Ennen pitkää joutuu myös vastuuseen ja tekemiseen poliisin tai muiden viranomaisten kanssa. En tiedä, onko tämä seurausta siitä, että koulut ovat kiinni ja on liikaa aikaa miettiä kaikenlaista hölmöä tekemistä, vai onko takana joku some-ilmiö”.

Ilmiö leviää usein jollakin tietyllä alueella tai kaupunginosassa. Pelastuslaitos kehottaa käymään tulipalon riskejä ja seurauksia kodeissa läpi, jotta tilanteilta vältyttäisiin.

Päijät-Hämeessä oli vielä hetki sitten voimassa ruohikkopalovaroitus, ja kevään aikana kuivia kausia tulee uudelleen. Tällöin pienikin palo saattaa lähteä leviämään hallitsemattomasti. Pelastuspäällikkö Veli-Pekka Niemikallio muistuttaa, että pelastuslaki kieltää kaikenlaisen avotulen tekemisen ruohikkopalovaroituksen aikana, ja lain rikkomuksesta seuraa rangaistus.

Poikkeustilanteessa viranomaisilla ovat kädet täynnä töitä, eikä tahallinen lisäkuormitus ole toivottavaa.

Lisätietoja:

Ruiskumestari Tommi Katila 0440 773 209
Päivystävä palomestari, Lahti 0440 773 210