Paavolan pelastusasemaan voi tutustua nyt virtuaalisesti osoitteessa phpela.fi/virtuaalipaloasema. Kuva: Phpela

Sähkölaitteista syttyi viime vuonna 657 tulipaloa. Useista suomalaiskodeista puuttuu yhä palovaroitin, varoittimia ei ole riittävästi, tai ne eivät ole toimintakykyisiä. Näihin ja muihin kodin turvallisuuteen liittyviin seikkoihin vuosittainen paloturvallisuusviikko pyrkii vaikuttamaan. Päijät-Hämeessä jaetaan marras-joulukuussa maksuttomia palovaroittimia vähävaraisille.

Paloasemilla vietettävät Päivä Paloasemalla -tapahtumat on tältä vuodelta peruttu koronatartuntojen minimoimiseksi ja pelastustoimen toimintakyvyn turvaamiseksi. Tapahtumien tilalla nähdään koko perheen virtuaalinen paloasema.

Tutustu Paavolan pelastusasemaan virtuaalisesti

Torstaina 19.11. aukeavalla virtuaalisella paloasemalla pääset tutustumaan Lahden Paavolan pelastusaseman sisätiloihin ja kalustoon. Paavolan virtuaalinen paloasema toimii osoitteessa: www.phpela.fi/virtuaalipaloasema

Päijät-Hämeessä jaetaan palovaroittimia vähävaraisille

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) koordinoima paloturvallisuusviikon kampanja jakaa palovaroittimia vähävaraisille Päijät-Hämeessä. Palovaroittimia on jaossa Päijät-Hämeessä ruokajonoissa ja erilaisissa tilaisuuksissa marras−joulukuussa. Mukana hankkeessa ovat Lahden Operaatio Avoin Ovi, Launeen Miestenilta, EHYT ry:n Elokolot, Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston, Suomen köyhyyden vastainen verkosto EAPN-Fin, Nuohousalan Keskusliitto sekä Päijät-Hämeen pelastuslaitos. Palovaroittimet on hankittu Palosuojelurahaston paloturvallisuusviikolle antamalla avustuksella.

”Paloturvallisuus ei ole pelkkä yksityisasia. Jos kerrostalossa tuli pääsee yhdessä asunnossa irti, on palon ja varsinkin savun leviämisen vaara porraskäytävään ja muihin asuntoihin olemassa. Siksi ihan jokaisessa asunnossa on tärkeää havaita palovaara ajoissa – asukkaiden tulotasosta riippumatta”, sanoo riskienhallintapäällikkö Marjo Oksanen Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta.

Valtakunnallinen paloturvallisuusviikko 21.11.–1.12. pyrkii parantamaan jokaisen turvallisuutta

Paloturvallisuusviikko on koko Suomen vuosittainen teemaviikko, jonka tavoitteena on parantaa kaikkien paloturvallisuutta ja paloturvallisuustaitoja herättämällä yhteiskunnallista keskustelua paloturvallisuudesta.

Paloturvallisuusviikko alkaa Päivä paloasemalla tapahtumasta 21.11. Suomen pelastusalan keskusjärjestö julkaisee kyseisenä päivänä oman virtuaalisen paloaseman, jossa voi tutustua Viivi Pumpasen ja Esko Eerikäisen kanssa paloasemaan ja suorittaa erilaisia tehtäviä.

SPEK:n virtuaalinen Päivä paloasemalla -tapahtuma 21.11.-6.12.2020: https://paloturvallisuusviikko.fi/paiva-paloasemalla/

Teemana kodin ja ikäihmisten paloturvallisuus

Paloturvallisuusviikon teemana on tänä vuonna ikäihmisten paloturvallisuus. Ikäihmisten paloturvallisuuteen liittyy monia riskejä, jotka saattavat helposti unohtua arjen kiireessä. Suomen Paloturvallisuusliitto SPEK:n mukaan kuluva vuosi on opettanut, että emme aina pysty vaikuttamaan tilanteisiin, saati pääsemään läheisten luokse, kun apua tarvittaisiin. Onkin erityisen tärkeää varmistaa, että jokaisella on turvallinen asuinympäristö. Kampanja tuo esiin useita eri keinoja ikäihmisten paloturvallisuuden varmistamiseksi.

Paloturvallisuusviikon kampanjasivusto: www.paloturvallisuusviikko.fi

Lataa kodin turvallisuuden tarkistuslista.

Sähkölaitteista syttyi viime vuonna 657 tulipaloa
Viime vuonna 657 rakennuspaloa sai alkunsa sähkölaitteesta. Merkittävä osa palokuolemista johtuu juuri sähkölaitepaloista. Niistä suurin osa aiheutuu ihmisen toiminnasta tai toimimatta jättämisestä, ei itse laitteesta.
Vaaratilanteita aiheuttavat käyttöohjeen noudattamatta jättäminen, laitteen päälle unohtaminen sekä laitteen huono kunto. Nämä riskit on kuitenkin helppo välttää arjessa.

Lue lisää sähkölaitteiden paloturvallisuudesta

Lue lisää vinkkejä: www.paloturvallisuusviikko.fi

Lisätietoja:
Juha Hassila, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK, puh. 040 758 7846
Riskienhallintapäällikkö Marjo Oksanen, Päijät-Hämeen pelastuslaitos, puh. 0440 773 208

Paloturvallisuusviikkoa koordinoi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö. Yhteistyössä ovat mukana Pelastuslaitokset, Pelastusliitot, sisäministeriö, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, Kirkkohallituksen Diakonian ja sielunhoito, Suomen Kiinteistöliitto, Suomen Omakotiliitto, Suomen Palopäällystöliitto ja Nuohousalan Keskusliitto. Paloturvallisuusviikon rahoittaa Palosuojelurahasto.