Apua-puhelin on sijoitettu Sysmän uuden paloaseman seinään. Kuva: Salla Virta

Apua, muu -painike korvautuu sanalla neuvonta. Kuva: Salla Virta

Sysmän uuden paloaseman yhteyteen sijoitetulla hätäpuhelimella saa hälytettyä apua, kun sähköt ovat poikki ja verkot alhaalla.

Sysmän uusi paloasema vihitään käyttöön 6. marraskuuta ja uudella asemalla otetaan käyttöön poikkeustilanteissakin toimiva Apua-puhelin. Aluepalopäällikkö Heikki Suomalaisen mukaan puhelin on osa Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen poikkeustilanteisiin varautumista.

Suomalainen kehottaa soittamaan aina ensisijaisesti 112-numeron kautta hätäkeskukseen. Apua-puhelin tulee avuksi silloin, jos tavallinen puhelin ei toimikaan. Kansalainen saa Apua-puhelimen avulla hälytettyä apua, vaikka sähköverkkojen jakelussa tai tietoliikenneverkoissa olisi häiriöitä. Myös pitkät sähkökatkot saattavat aiheuttaa harvaan asutuilla alueilla ongelmia.

Sysmän paloaseman varajärjestelmät yhdessä pelastuslaitoksen varajärjestelmien kanssa pitävät puhelimen ja muun tekniikan toiminnassa.

Apua-puhelimessa on neljä nappia: ”Apua palokunta” tekee automaattisen asemakohtaisen palohälytyksen, ”Apua ambulanssi” hälyttää ensivasteryhmän sekä aktivoi ensihoidon ja ”Neuvonta”-napista saa tarvittaessa muuta neuvontaa.  Puhepainikkeella muodostuu puheyhteys Sysmän paloaseman yksikönjohtajaan ja puhujalla on mahdollisuus antaa onnettomuudesta lisätietoja.

Apua-puhelimia on Suomessa vasta muutamia ja Päijät-Hämeessä kyseessä on ensimmäinen. Sysmän kokemukset ratkaisevat, hankitaanko Apua-puhelimia alueen muille paloasemille. SV

 

Lisätietoja Apua-puhelimesta:

aluepalopäällikkö Heikki Suomalainen, Päijät-Hämeen pelastuslaitos

heikki.suomalainen@phpela.fi, 0440 773 254

Lisätietoja Sysmän uudesta paloasemasta:

tekninen päällikkö Jarmo Saloranta, Päijät-Hämeen pelastuslaitos

jarmo.saloranta@phpela.fi, 0440 773 105

Apua-puhelimen tunnistaa keltaisesta väristä. Viereen ovat tulossa vielä käyttöohjeet. Kuva: Salla Virta