Päijät-Hämeessä veneilevä Yrjö Ristola pelasti esimerkillisellä toiminnallaan 27. kesäkuuta vedenvaraan joutuneet viisi henkilöä hukkumiselta Heinolan Jyrängönvirrasta.

Yrjö Ristola pelasti vaimonsa Merja Ristolan avustuksella viisi ihmistä Jyrängönvirrasta. Vesi on Yrjö Ristolalle tuttu elementti, sillä hän on purjehtinut, sukeltanut ja pelannut uppopalloa koko ikänsä. Pelastustilanteessa hän tiesikin heti, mitä tekisi. Kuva: Salla Virta /Phpela

Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi tänään Heinolan pelastusasemalla järjestetyssä tilaisuudessa helsinkiläisen Yrjö Ristolan pelastuslaitoksen religraafilla ja kunniakirjalla esimerkillisestä toiminnasta ja ihmishenkien pelastamisesta. Religraafi on Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen toiseksi korkein kunnianosoitus, ja sen myöntää pelastusjohtaja.

Pieni perämoottorivene oli kulkenut 27. kesäkuuta Heinolan Jyrängönvirtaa ylöspäin isomman aluksen perässä. Isommasta aluksesta syntynyt peräaalto kaatoi perässä tulleen veneen, ja sen kyydissä olleet neljä 7−13-vuotiasta lasta sekä veneen aikuinen kuljettaja joutuivat veden varaan.

Asikkalassa mökkeilevät Yrjö ja Merja Ristola olivat lounaalla läheisessä Siltasaaressa. Paljon vesillä liikkunut pariskunta kertoi nähneensä etupainotteisesta veneestä jo etukäteen, ettei tilanne voi päättyä hyvin. He olivatkin irrottamassa omaa venettään laiturista nopeasti veneen haukattua vettä.

”Sanoin Merjalle, että ota peräköysi irti. Irrotin itse toisen köyden ja lähdin saman tien”, Yrjö Ristola kertasi tapahtumia.

Merja Ristola kertoi pelänneensä veteen joutuneiden henkilöiden hukkumista, sillä virta on hyvin voimakas ja vie nopeasti. Ristolat olivat helpottuneita, että lapsilla oli pelastusliivit. Ilman liivejä he tuskin olisivat pelastuneet.

Yrjö Ristola sai poimittua veteen joutuneet henkilöt nopeasti ylös veneensä perässä olleen köyden ja portaiden avulla. Kaatunutta venettä ohjannut isä oli tätä ennen auttanut kaksi veneen alle jäänyttä lasta pois ilmataskusta.

Pelastetut säikähtäneitä mutta kunnossa

Heinolan vuorossa ollut päivystävä palomestari Juhamatti Listala ja ensihoitoyksikkö EPH221 saapuivat paikalle kuusi minuuttia hälytyksestä. Ensihoitoyksikkö tarkasti pelastettujen kunnon. Heidän todettiin olevan märkiä mutta kunnossa. Hetken päästä paikalle saapuneet Heinolan Järvipelastajat hinasi kaatuneen veneen rantaan.

Nopea apu kriittistä

”Nykypäivän yhteiskunnassa, jossa keskitytään enemmän tilanteiden taltioimiseen kuin toisten ihmisten auttamiseen, on suuri ilo huomata, että Yrjö Ristolan kaltaisia toiminnan ihmisiä edelleen keskuudestamme löytyy. Valitettavan usein hätäpuhelut tulevat viranomaisille kaukaa näköhavainnon tehneiden ilmoituksina, joissa ei viitsitä tai uskalleta mennä tapahtumapaikalle tarjoamaan apua tai tarkistamaan, mitä on todella sattunut”, totesi vs. palomestari Juhamatti Listala palkitsemistilaisuudessa.

Listala muistutti, miten tärkeässä roolissa paikalla olevien tavallisten ihmisten apu onnettomuuden sattuessa on. He voivat toimia jo silloin, kun pelastuslaitoksen henkilöstö on vielä matkalla.

”Siitä kiitoksena olemme tänään täällä palkitsemassa yhtä pelastustoimintaa onnistuneesti suorittanutta henkilöä, joka omalla toiminnallaan ja upeaa esimerkkiä osoittaen sai pelastettua viisi henkilöä Heinolan Jyrängönvirrasta, johon niin moni on aikojen saatossa vajonnut”, vs. palomestari Juhamatti Listala kiitteli Heinolan pelastusasemalla 13. heinäkuuta järjestetyssä tilaisuudessa.

Merja ja Yrjö Ristola palkitsemistilaisuudessa Heinolan pelastusasemalla. Vs. palomestari Juhamatti Listala (oik.) kiitteli Ristoloita ansiokkaasta toiminnasta. Kuva: Salla Virta /Phpela

Lisätietoa:
pelastuspäällikkö Veli-Pekka Niemikallio 0440 773 200
vs. palomestari Juhamatti Listala 0440 773 128
Päijät-Hämeen pelastuslaitos