Hämeen poliisin poliisipartio pelasti Lahden matkustajasatamassa vedenvaraan joutuneen naisen yöllä 14. lokakuuta 2020.

Palkitut poliisit kunniakirjat sekä Hämeen pelastusliiton mitalit kainalossa. Takana poliisiauto.
Vanhempi konstaapeli Petri Ikonen ja vanhempi konstaapeli Sami Nieminen palkittiin Hämeen pelastusliiton mitalilla ja Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen kunniakirjalla. Kuva: Salla Virta/Phpela

Vanhempi konstaapeli Petri Ikoselle ja vanhempi konstaapeli Sami Niemiselle on myönnetty Hämeen pelastusliiton ansiomitali sekä Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen kunniakirja ihmishengen pelastamisesta. Ikonen ja Nieminen pelastivat Lahden matkustajasatamassa vedenvaraan joutuneen naisen yöllä 14.10.2020.

”Kiitän teitä pelastuslaitoksen puolesta ansiokkaasta toiminnasta. Pelastustoimessa valmistaudutaan ja varaudutaan kaikkeen mahdolliseen. Jos ennalta pystytään vähentämään vahinkoja, emme olla yhtään mustasukkaisia. Puhutaan kuitenkin yhteiskunnan kannalta arvokkaimmasta, ihmiselämästä. Ilman teitä kyseinen henkilö olisi todennäköisesti menehtynyt”, pelastuspäällikkö Veli-Pekka Niemikallio kiitteli Paavolan pelastusasemalla 29. lokakuuta järjestytyssä tilaisuudessa.

”Turvallisuusviranomaiset on rajattu pois hengenpelastusmitalin saamisesta. Meillä on kuitenkin mahdollisuus huomioida tapaus sisäisesti, ja Hämeen pelastusliitto on myöntänyt teille ansiomitalit tekemästänne pelastustyöstä. Eikä muuten ole ihan jokapäiväistä tällainen huomioiminen!”, Niemikallio totesi.

Esityksen palkitsemisesta tekivät onnettomuuden tapahtuessa palomestarina työskennellyt Jukka Huttunen sekä ruiskumestari Antti Sarka.

Hämeen pelastusliiton ansiomitali voidaan myöntää tunnustuksena erityistä rohkeutta tai neuvokkuutta osoittaneesta toiminnasta ihmisten tai omaisuuden pelastamiseksi. Pelastuslaitoksen kunniakirjan myöntämisen taustalla on aina viranomaisen näkemys tilanteesta ja toiminnan ansiokkuudesta. Kunniakirjan myöntää pelastusjohtaja.

Veteen pudonneella onnea matkassa

Nainen oli pudonnut 14. lokakuuta kolmen aikaan yöllä Lahden matkustajasatamassa veteen kahden ison laivan väliin. Hänellä oli onnea matkassa, sillä avunhuudot kuullut ohikulkija hälytti apua, vaikka ei osannutkaan paikallistaa, mistä ääni kuului. Hämeen poliisi sai tilanteeseen hälytyksen.

”Kuului vain pelkkää lokkien kirkunaa. Olimme jo lähdössä pois satamasta, kun kuulimme heikon huudon”, vanhempi konstaapeli Sami Nieminen kertoo.

Kesti aikansa ennen kuin paikalle saapuneet poliisit Petri Ikonen ja Sami Nieminen löysivät veteen pudonneen. Laituripalkissa roikkunut nainen oli ehtinyt olla 10-asteisessa vedessä pitkään, arviolta puolisen tuntia. Poliisipartio yritti nostaa veden varaan joutunutta ylös muun muassa mukanaan olleen koiran talutushihnan avulla, mutta se ei onnistunut. Lopulta hänet saatiin turvaan satama-alueelta löytyneiden pelastustikkaiden avulla.

Pelastuslaitoksen PH2055-sukellusyksikön ja PH101 sekä ensihoidon saapuessa paikalle veden varaan joutunut oli saatu turvaan. Hän oli kuitenkin pahasti kylmettynyt.

”Saimme 14.10. aamuyöstä vesipelastustehtävän ja tiedon, että poliisipartio on kohteessa. Tilanteeseen hälytettiin neljä pelastusyksikköä, rajakopteri, Järvipelastus ja sairaankuljetus. Lopulta ihmisen pelastamiseen tarvittiin yksi poliisipartio. Hienosti toimittu teiltä!, kiitteli kyseinä yönä palomestarina työskennellyt Jukka Huttunen Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta.

Pelastuspäällikkö Veli-Pekka Niemikallio ohjentaa kunniakirjan palkituille poliiseille.
Palomestari Jukka Huttunen, pelastuspäällikkö Veli-Pekka Niemikallio, Hämeen poliisin kenttäjohtaja Janne Kandén sekä palkitut poliisit Petri Ikonen ja Sami Nieminen. Kuva: Salla Virta/Phpela
Kuva pelastuslaitoksen kunniakirjasta  sekä Pelastusliiton mitalista.
Pelastuslaitoksen kunniakirjan myöntämisen taustalla on aina viranomaisen näkemys tilanteesta ja toiminnan ansiokkuudesta. Kunniakirjan myöntää pelastusjohtaja. Kuva: Salla Virta/Phpela
Palkitut poliisit leikkaavat täytekakkua.
Palkitsemistilaisuus järjestettiin 29.10. Paavolan pelastusasemalla. Kuva: Salla Virta/Phpela