Mika Lehto pelasti esimerkillisellä toiminnallaan 6. toukokuuta veneestä pudonneen miehen hengen Päijänteellä Sysmässä. Avunhuutoihin herännyt Lehto toimi nopeasti ja määrätietoisesti.

Ilman Mika Lehdon nopeaa toimintaa veteen joutunut olisi menehtynyt. Kuva: Salla Virta

”Kiitän pelastuslaitoksen puolesta Mika Lehtoa ansiokkaasta hengenpelastuksesta, ja pelastusjohtajan valtuuttamana luovutan teille Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen religraafin ja kunniakirjan ansiokkaasta toiminnasta”, pelastuspäällikkö Veli-Pekka Niemikallio sanoi Heinolan pelastusasemalla järjestetyssä tilaisuudessa.
Religraafi on pelastuslaitoksen toiseksi korkein huomionosoitus.

Avunhuudot herättivät

Mika Lehto oli yksin mökillään Sysmässä, kun hän heräsi aamulla avunhuutoihin. Lehdon mukaan oli vaikea hahmottaa, tulevatko huudot mantereelta, lähellä olevasta saaresta vai vesiltä. Hänen oma veneensä oli vielä ylösalaisin ja airot poissa.

”Aurinko paistoi matalalta, ja järvelle oli vaikea nähdä. Lähdin soutamaan ja huutelemaan, missä olet.”, Lehto kertoo.
Kesti jonkin aikaa ennen kuin Lehto huomasi vedenvaraan ilmeisesti verkon kokemisessa joutuneen henkilön. Veneestä näkyi vain pystyyn jäänyt keula, johon henkilö oli tarrautunut.

Lehdolla ei ollut veneessään irrallista köyttä tai pelastusliiviä, mutta hän auttoi veneen keulasta roikkuvan köyden vedenvaraan joutuneen kainalon alle, toisella kädellä pelastettava tarrasi veneen reunaan.

Lehto lähti huopaamaan kohti noin 300-500 metrin päässä olevaa rantaa ja toivoi, että pelastettava jaksaa pitää kiinni. Hän yritti puheellaan pitää tilanteen rauhallisena, vaikka oli itsekin jännittynyt.

Vedenvarassa olevan auttaminen veneeseen on hyvin vaikeaa ja on riski, että auttaja itsekin putoaa veteen. Lehto toimikin järkevästi hinatessaan pelastettavaa kohti rantaa.
Lehto kertoo, että tuntui kuin ranta ei olisi lähestynyt lainkaan. Mietitytti, pääsevätkö he perille.
”Kaveri tsemppasi hyvin. Jokainen voi kuvitella itsensä tilanteeseen, jossa pelkää kuolevansa.”
Lehdon johdonmukaisella ja nopealla toiminnalla oli tärkeä merkitys henkilön pelastumiselle. Kun he pääsivät rantaan, Lehto auttoi märät vaatteet pelastettavan päältä ja lähti soittamaan apua lähimökistä. Pelastettava saatiin lämmittelemään paikalle sattuneeseen kuorma-autoon.

Kylmä vesi vie hypotermiaan nopeasti

Sysmässä päivystävä pelastuslaitoksen ambulanssi kiirehti paikalle hälytyksestä noin kymmenessä minuutissa. Ambulanssissa työskennelleen Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen palomiehen Teemu Valkosen mukaan järvivesi oli onnettomuuden sattuessa noin 5−7 asteista. Veneestä pudonneen arvellaan olleen kylmässä vedessä vähintään puolisen tuntia. Kehon lämpö oli laskenut jo hypotermian puolelle, ja hän oli sekava.

”Seuraava hypotermian vaihe olisi ollut tajuttomuus”, Valkonen kertoo.
Valkonen muistuttaa, että pelkkä rannalle saaminen ei vielä pelasta. Hän kiittää Lehtoa siitä, että kylmyyttä lisäävät märät vaatteet oli otettu pois ja potilasta yritetty lämmittää.
”Tämä nopeutti meidän toimintaamme ja saimme onnellisen lopun.”

Valkonen alkoi ensihoitajan kanssa lämmittää potilasta ja pyysi Lahden yksikön heitä vastaan. Matkalla keskussairaalaan potilaan ruumiinlämpö saatiin nousemaan niin, että hän pystyi jo puhumaan.
”Ilman sinun esimerkillistä toimintaasi potilas olisi menehtynyt”, Valkonen kiittelee Mika Lehtoa.

Jokaisella velvollisuus auttaa

Kansalaiset voivat onnettomuustilanteessa omalla toiminnallaan parantaa onnettomuuteen joutuneiden selviämismahdollisuutta. Auttamiseen on myös velvollisuus.
Mökkirantaan ja veneeseen kannattaa varata mahdollisia hätätilanteita varten köysi ja jokin kelluva esine, kuten ämpäri, pelastusliivit tai -rengas. Lisää vinkkejä saa esimerkiksi Suomen Uimaopetus- ja hengenpelastusliitosta.

Sysmän VPK siirsi myöhemmin uponneen veneen pois onnettomuuspaikalta.

Mika Lehto kertoo, että on miettinyt tapahtumaa ja toimintaansa paljon jälkikäteen. Koronaviruksen vuoksi Uudellamaalla asuvien mökille menoa ei tuolloin suositeltu.
”Onneksi en noudattanut ohjeistusta ja satuin olemaan mökillä. Ja onneksi heräsin.”
23 vuotta Sysmässä mökkeilleen Lehdon mökillä vene on nyt oikein päin, vaikka hän ei uskokaan, että toista pelastustehtävää tulee eteen.

Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton ohjeet hätätilanteeseen: https://www.suh.fi/oppaat_ja_vinkit/pelastu_ja_pelasta

Palomestari Pertti Vesaaja (vas.) oli mukana palkitsemassa Mika Lehtoa. Palomies Teemu Valkonen työskenteli onnettomuuspaikalle hälytetyssä pelastuslaitoksen ensihoitoyksikössä. Kuva: Salla Virta
Religraafi on Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen toiseksi korkein kunnianosoitus, ja sen myöntää pelastusjohtaja. Kuva: Salla Virta