Pelastus- ja ensihoitotehtävät suoritetaan normaalisti. Koulutukset ja kiireetön valvontatoiminta on keskeytetty toistaiseksi. Asiakaspalvelu palvelee puhelimitse ja sähköisesti.

Pelastusasemille ei toistaiseksi oteta vieraita vastaan. Henkilökunnan kontaktit on minimoitu. Kuva: Salla Virta

Pelastuslaitokset ja muut sisäisestä turvallisuudesta vastaavat viranomaiset ovat varautuneet koronaviruksen leviämiseen.  Varautuminen on kiinteä osa pelastuslaitosten toimintaa. Kiireelliset henkeä ja terveyttä uhkaavat tilanteet sekä muut hälytystehtävät asetetaan etusijalle.

Päijät-Hämeen pelastuslaitos peruu koronavirustilanteen vuoksi sovitut koulutukset, neuvontatilaisuudet ja osallistumiset yleisötilaisuuksiin. Palotarkastuksia ja valvontatehtäviä siirretään kiireellisiä tarkastuksia lukuun ottamatta myöhempään ajankohtaan. Kiireelliset pelastus- ja ensihoitotehtävät suoritetaan normaalisti.

Pelastusasemille ei oteta tilanteen vuoksi vieraita vastaan, ja vain välttämättömimmät tapaamiset hoidetaan. Henkilökuntaa on ohjeistettu välttämään tarpeetonta pelastusasemien, vuorojen ja eri ammattiryhmien välistä kontaktia. Kokouksia pidetään etäyhteyksillä, ja päivähenkilöstö on siirtynyt etätyöhön.

Pelastusasemien asiakaspalvelupisteet on suljettu, mutta ohjausta ja neuvontaa saa normaaliin tapaan puhelimitse, sähköpostitse tai chat-palvelussa verkkosivuilla.

Ulkomailta palaavat työntekijämme ovat varatoimena poissa työpaikalta sovitun ajan. Lisäksi olemme tehostaneet jo aiemmin tiukkoja hygieniasäädöksiä ja kaluston desinfiointia. Suunnitelmissa on varauduttu tilanteeseen, jolloin osa henkilöstöstä on sairaana.

Pyrimme omalla toiminnallamme ehkäisemään koronaviruksen leviämistä ja suojaamaan työntekijöitämme tartunnalta. Noudatamme THL:n ja valtioneuvoston suosituksia ja varautumisohjeita.

Saat yhteyden Päijät-Hämeen pelastuslaitokselle puhelimitse, sähköpostitse tai chat-palvelulla:

Asiakaspalvelu arkisin klo 9-15: 03 8773112
Päivystävä palotarkastaja arkisin klo 9-11 ja 12-15: 0440 773 222
Päivystävä palomestari, Lahti: 0440 773 210
Päivystävä palomestari, Heinola: 0440 773 128
Hätänumero 112
Verkkosivu: www.phpela.fi

Jos oireet lievät, sairasta kotona

Jos sinulla on lievän hengitystieinfektion oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, lihassärkyä tai kuumetta, lepää rauhassa kotona. Pysyttele kotona, kunnes oireet loppuvat. Ota yhteyttä terveydenhuoltoon vain, jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilasi laskee.

Hoito-ohjeita saa valtakunnallisesta neuvontanumerosta 0295 535 535 (arkisin 8-21, la 9-15) tai Phhykyn päivystysavusta 116117, jossa toimii takaisinsoittopalvelu.

Älä soita 112-hätänumeroon, ellei henki tai terveys on vaarassa. Turhat tiedustelusoitot kuormittavat hätäkeskuksia ja saattavat viivästyttää hätätilanteessa olevien henkilöiden avunsaantia.

Yleistietoa koronaviruksesta (THL)

Viranomaistietoa koronaviruksesta (Valtioneuvosto)