Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Kolme miestä pukee päällee mustia sukelluspukuja. Taustalla tyyni, sininne järvi ja silta.
Palomiehet Joonas Lindström, Juho Haiko ja Hannu Kärnä valmistautuvat harjoitukseen Karisalmen sillalla. Kuva: Salla Virta /Phpela

Päijät-Hämeen pelastuslaitos koulutti neljä palomiestään kevään aikana vesisukeltajiksi. Lahdessa edellinen vastaava palolaitoksen oma vesisukelluskoulutus järjestettiin 1991, kun pelastussukellustoiminta Lahdessa alkoi.

− Koulutuksella pyrittiin osaltaan turvaamaan vesisukellustoiminnan jatkuvuus pelastuslaitoksen toimialueella, aluepalopäällikkö Juha Murtonen sanoo.

Pelastuslaitoksen vesisukelluskurssin suorittaneet palomiehet saavat oikeuden toimia vesipelastustehtävillä, joissa vaaditaan vesisukellusosaamista. Päijät-Hämeessä on pääsääntöisesti ympärivuorokautinen vesipelastusvalmius Lahdessa Niemessä sekä Heinolassa. Pelastuslaitoksella työskentelee yhteensä 29 vesisukeltajaa.

Palomiehet Juho Haiko, Hannu Kärnä, Joonas Lindström ja Tero Väisänen suorittivat kevään aikana työnsä ohessa neljä kuukautta kestäneen Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen vesisukelluskurssin. Kurssi oli 11 opintopisteen laajuinen ja noudatti Pelastusopiston vesisukelluskurssin opinto-ohjelmaa.

Kenelläkään heistä ei ollut aiempaa sukelluskokemusta. Hyvä fyysinen kunto ja korkea motivaatio auttoivat omaksumaan uutta tietoa nopeasti.

Kurssi sisälsi vesisukelluksen ja sukellustekniikan perusteita sekä etsintätekniikoita ja sukeltamista erityiskohteissa. Harjoituksissa opeteltiin pelastussukellukseen liittyviä asioita, kuten sektori-, kehä, ja suorakaide-etsintää. Kurssilaiset treenasivat eri kokoisissa veneissä toimimista, virtaavan veden vaikutuksia sukeltamiseen, jääolosuhteissa sukeltamista ja laiturirakenteiden tutkimista.

Sukellusharjoituksia järjestettiin luonnonvesissä eri puolilla Päijät-Hämettä, Ojamon kaivoksella Lohjalla sekä altaassa Vierumäellä ja Porvoossa. Laitesukelluskertoja oli 40.

Ulkopuolisena kouluttajana toimi sukelluskouluttaja Sakari Nieminen. Pelastuslaitoksen kouluttajia olivat ruiskumestarit Petri Kautto, Mikko Kirjavainen, Jouni Kokki ja Janne Segersven, ensihoitoesimies Erkki Koho ja ensihoitokouluttaja Juhani Korpela sekä työkykyasiantuntija Esa Heinonen.

Kurssin suunnittelusta vastasivat aluepalopäällikkö Juha Murtonen ja palomestari Vesa Läderberg.

Aluepalopäällikkö Juha Murtosen mukaan kokemukset omasta kurssista olivat positiivisia:

− Miehet saivat koulutuksen lisäksi hyvän perehdytyksen käytössämme olevaan vesipelastuskalustoon, toimintamalleihin, ohjeisiin sekä alueen vesistöjen erityispiirteisiin.

Mahdollinen kurssin jatko on vielä avoinna.

Paavolan pelastusasemalla järjestettiin 24. toukokuuta vesisukelluskoulutuksen päätöstilaisuus, jossa kurssilaiset saivat todistukset ja sukeltajan merkit. Samalla heidät nimettiin pelastuslaitoksen vesisukeltajiksi.

Neljä hymyilevää sinisiin paitoihin pelastuslaitoksen logolla pukeutunutta nuorta miestä.
Joonas Lindström, Hannu Kärnä, Tero Väisänen ja Juho Haiko valmistuivat pelastuslaitoksen vesisukelluskurssilta ja ovat nyt päteviä pelastussukeltajia. Kuva: Salla Virta /Phpela
Ryhmäkuvassa sinisiin pelastuslaitoksen virka-asuihin pukeutuneita miehiä. Neljällä heistä todistus kädessä.
Pelastuslaitoksen vesisukelluskurssin suunnittelijat, kouluttajat ja valmistuneet. Kuva: Salla Virta / Phpela

Lisätiedot:

aluepalopäällikkö Juha Murtonen, 0440 773 152, juha.murtonen@paijatha.fi