Ilmatieteenlaitos seuraa metsäpaloindeksiä ja antaa varoituksen, kun metsäpalon vaara on ilmeinen. Metsäpalovaroitus tarkoittaa sitä, ettei avotulta saa tehdä. Sitä ei saa tehdä edes rakennetuille tulipaikoille kansallispuistoihin ja muille retkikohteille. Jokaisen tulee toimia niin, ettei maastopalon vaaraa synny.

Metsäpalovaroituksen aikana avotulen teko on aina kielletty muualla kuin hormilla varustetuissa, maasta eristetyissä tulisijoissa. Normaali grillaus omassa grillissä on sallittua, mutta esim. kertakäyttögrilli on avotuli, jota ei saa käyttää. Juhannuskokon polttaminen on kielletty metsäpalovaroituksen aikana.

Hallittuja metsien ennallistamispolttoja tehdään myös metsäpalovaroituksen aikana, mutta ne tehdään aina metsäammattilaisten valvonnassa, erikseen huolellisesti valmistautuen. Metsähallitus aikoo suorittaa ennallistamispolton ensi viikolla Padasjoella.

Maasto on edelleen todella kuivaa ja syttymisherkkää ja kaikkea riskialtista toimintaa kannattaa metsän läheisyydessä välttää. Päijät-Hämeessä on syttynyt maastopaloja kesäkuussa tähän mennessä yli 30 kpl, saman verran kuin toukokuussa yhteensä.

Jos havaitset maastopalon, tee hätäilmoitus 112. Käyttäessäsi hätäilmoituksen tekoon 112 Suomi-sovellusta, välittyy paikkatietosi hätäkeskukseen automaattisesti. Sovelluksen voi ladata oman puhelimen verkkokaupasta.

Lisätietoja:

päivystävä palotarkastaja 0440-773 222

http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset