Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi 4-vuotiaan Joutjärvestä pelastaneet Vilma Hännisen ja Hertta Ryhäsen kunniakirjalla. Lasta elvyttäneet Aleksi Lavikainen ja Päivi Jouko saivat kunniakirjan Päijät-Sotelta.

Päivi Jouko (vas.), Aleksi Lavikainen, Hertta Ryhänen, ruiskumestari Tommi Katila, ensihoidon kenttäjohtaja Sampsa Suomi ja Vilma Hänninen palkitsemistilaisuudessa. Kuva: Salla Virta/Phpela

4-vuotias tyttö oli hukkua 8. kesäkuuta Lahdessa Möysän uimarannalla. Lapsi oli jo vajonnut veden alle, kun 9-vuotias Vilma Hänninen ja 10-vuotias Hertta Ryhänen huomasivat hänen hätänsä, sukelsivat tytön vedestä ja toivat rantaan. Uhri oli tällöin jo syvästi tajuton. Vilman aiemmin koulussa näkemä opetusvideo hukkumistapaturmista auttoi häntä ymmärtämään tilanteen ja toimimaan oikein.

Rannalla apuun tuli kaksi aikuista, Aleksi Lavikainen ja Päivi Jouko. He totesivat veden alle joutuneen tytön olevan eloton ja aloittivat peruselvytyksen, jonka avulla tyttö alkoi reagoida ja hengittää.

Kun Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen yksikkö ja ensihoito saapuivat paikalle, tyttö oli jo pois vedestä ja hereillä.

Hänninen, Ryhänen, Lavikainen ja Jouko pelastivat nopealla ja määrätietoisella toiminnallaan 4-vuotiaan hengen.

Urhoollista, poikkeuksellista toimintaa

Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi Vilma Hännisen ja Hertta Ryhäsen esimerkillisestä ja urhoollisesta toiminnasta kunniakirjalla, repulla ja taskulampulla. Pelastuslaitoksen kunniakirjan myöntämisen taustalla on aina viranomaisen näkemys tilanteesta ja toiminnan ansiokkuudesta. Pelastuslaitos myöntää kunniakirjoja yleensä ihmishengen pelastamisesta.

”Olemme tässä teidän erittäin esimerkillisen toimintanne ansiosta. Pelastuslaitos ja ensihoitokeskus haluavat palkita teitä siitä, että pelastitte pienen tytön hukuksista. Teidän toimintanne seurauksena tyttö selvisi”, aluepalopäällikko Jani Aaltonen kiitteli palkitsemistilaisuudessa Paavolan pelastusasemalla.

”Erittäin hienoa ja poikkeuksellista toimintaa! Ryhdyitte toimeen yhtään epäröimättä.”

Vilma Hänninen kertoo, että he olivat uimassa, ja huomasivat, että veden alla oli lapsi, joka ei liikkunut.

”Oli vain pakko auttaa ja tuoda hänet rantaan. Vettä oli siinä ehkä minua vatsaan asti”, Vilma näyttää.

Vilman äiti Mari Hänninen kiittelee tyttöjen neuvokkuutta, että toimivat itse eivätkä vain tulleet hakemaan aikuista apuun.

”Minuuttikin voi hätätilanteessa olla ratkaiseva.”

Lapset yllätti, miten nopeasti ja matalaankin veteen voi hukkua. Hänniset uivat usein järven toisella laidalla, ja Vilma mietti, että sillä oli jokin tarkoitus, että he olivat tulleet isompaan rantaan juuri tällä kertaa.

Mari Hännisen mielestä hätätilanteissa toimiminen voisi kuulua ihan koulujen opetusohjelmaan.

”Möysänkin koulu on rannalla, näistä asioista voisi puhua enemmänkin.”

Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen yksikön saavuttua onnettomuuspaikalle pikkutyttö oli saatu jo rantaan.

”Saimme hyvän opastuksen onnettomuuspaikalle sivullisilta ja teimme ensiarvion. Lapsi oli silloin jo hereillä ja yski”, paikalle ensimmäisessä yksikössä saapunut ruiskumestari Tommi Katila Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta kiittelee sivullisten ansiokasta toimintaa.

Ensihoito otti potilaan hoitoonsa ja hänet toimitettiin Päijät-Hämeen keskussairaalaan tarkkailuun.

Nopeasti aloitettu elvytys ratkaisevaa

Päijät-Sote halusi puolestaan kiittää ripeästi elvytyksen aloittaneita Aleksi Lavikaista ja Päivi Joukoa. Elvytys on kansalaistaito, joka jokaisen olisi hyvä opetella.

Jouko oli oman lapsensa kanssa rannalla, kun huomasi tilanteen. Hän ihmettelee, että elottoman pikkutytön ympärillä oli paljon aikuisia, mutta kukaan ei osannut toimia. Jouko työskentelee lentoemäntänä ja käy joka vuosi läpi hätätilanteita. Myös auttamaan tullut Aleksi Lavikainen on käynyt ensiapukursseja työpaikallaan. He aloittivat elvytyksen ja saivat tytön virkoamaan.

Päijät-Sote luovutti Lavikaiselle ja Joukolle kunniakirjat esimerkillisestä kansalaistoiminnasta tytön elvyttämisessä.

”Lavikaisen ja Joukon nopea toiminta ja elvytys auttoivat pelastamaan lapsen hengen”, kiittelee Päijät-Soten ensihoidon ylilääkäri Timo Jama.

”Jokainen minuutti ilman omaa verenkiertoa ja laadukasta elvytystä heikentää potilaan selviytymismahdollisuuksia kymmenellä prosentilla”, Jama muistuttaa.

Lavikainen kantaa huolta lasten melko villistä menosta rannoilla.
”Lapset tarvitsevat vanhemman tai aikuisen valvontaa, että vältytään tällaisilta tilanteilta.”

Pienimuotoinen palkitsemistilaisuus järjestettiin Paavolan pelastusasemalla Lahdessa 18. kesäkuuta.

Päijät-Hämeen pelastuslaitos ja Päijät-Sote muistuttavat, että aikuisen tulee pysyä lähellä uimataidotonta lasta, kun vieressä on vesistö.

Lisätietoja:
ensihoidon ylilääkäri Timo Jama, 044 440 6639, Päijät-Sote
aluepalopäällikkö Jani Aaltonen, 0440 773 136, Päijät-Hämeen pelastuslaitos

Hertta Ryhänen, 10, ja Vilma Hänninen, 9, palkittiin pikkutytön hengen pelastamisesta. Kuva: Matti Silenius/Päijät-Sote.
Päivi Jouko ja Aleksi Lavikainen aloittivat elvytyksen rannalla ja saivat vedestä pelastetun tytön hereille. Kuva: Matti Silenius/Päijät-Sote.