Lahden keskustassa Mannerheiminkadun, Lahdenkadun, Hollolankadun ja Saimaankadun rajaaman alueen sisäpuolella on voimassa ilotulituskielto. Kielto on voimassa 31.12 klo 18.00 – 1.1. klo 2.00 välisenä aikana. Ilotulitteita ei saa myöskään suunnata kohti ko. aluetta.

 

""

Ilotulitusvälineillä tarkoitetaan kaikkia ilotulitusvälineitä (raketit, padat, paukkupommit mukaan lukien papatit yms.). Ainoastaan sädetikkuja on sallittua käyttää normaaleja varotoimenpiteitä noudattaen.

Poliisilla on oikeus langettaa sakko ilotulituskiellon rikkomisesta lain 390/2005 125 § Räjähdesäännösten rikkominen perusteella.

Muualla ilotulitteiden käyttö on sallittua turvallisuus huomioiden.

______________________________________________________

Turvallisuusohjeita ilotulitteiden käyttöön:

1) Noudata käyttöaikaa koskevia rajoituksia. Ilotulitteita saa käyttää uudenvuodenyönä klo 18–02.

2) Älä käytä ilotulitteita alkoholin vaikutuksen alaisena. Olet vastuussa seurauksista tilastasi riippumatta.

3) Valitse tulitteiden käyttöpaikka huolella niin, että käytöstä ei aiheudu vaaraa ihmisille, rakennuksille, ajoneuvoille eikä muullekaan omaisuudelle. Vältä myös aiheuttamasta kohtuutonta haittaa esim. metelistä kärsiville ihmisille tai kotieläimille ja lemmikeille.

Muista, että raketit putoavat ohjauskeppeineen alas sen jälkeen, kun ne ovat toimineet. Ilotulitteiden käyttöä asutusalueiden keskellä tulisi siis välttää. Sopivia paikkoja ovat syrjemmällä olevat aukeiden reunamat, kuten pellot, erilaiset kentät, isot tyhjänä olevat pysäköintialueet, vesialueet ja vastaavat alueet, jossa ilotulitteet voidaan suunnata turvalliseen suuntaan. Käytä sopivaa telinettä tai tukea rakettien ampumiseen. Ilotulituksesta saadaan myös näyttävämpi, jos useat käyttäjät kokoontuvat samoihin paikkoihin niitä käyttämään.

4) Lue ostamasi tuotteen mukana seuraavat käyttöohjeet hyvissä ajoin ennen käyttöä ja noudata niitä.

Kiinnitä erityistä huomiota rakettien suuntaamiseen turvalliseen suuntaan ja tulitteiden sytytystapaan. Poistu ohjeiden mukaisesti sytyttämäsi tuotteen luota turvalliselle etäisyydelle.

5) Ilotulitteita on käytettävä suojalaseja ja sytytettäessä on hyvä käyttää sytytyspuikkoa. Myös yleisön on hyvä suojata silmänsä.

6) Missään tapauksessa:

• älä sytytä sisätiloissa ulkokäyttöön tarkoitettuja ilotulitteita

• älä laukaise ilotulitteita asuinrakennuksen parvekkeelta tai ikkunasta

• älä sytytä kädessäsi ilotulitetta, ellei ohjeessa nimenomaisesti todeta, että se on turvallista

• älä suuntaa ilotulitetta tai heitä sytytettyä tulitetta kohti muita ihmisiä, rakennuksia, muuta omaisuutta tai palavaa materiaalia

• älä käytä paukkupommeja, se on nykyään kokonaan kiellettyä

• älä muuntele tai yhdistele millään tavalla kaupasta saatavia tuotteita

• älä harkitsekaan käyttäväsi muita, kuin kaupasta myytäviä tuotteita; vakavimmat onnettomuudet aiheutuvat yleensä omatekoisista tuotteista

• älä luovuta hankkimiasi ilotulitteita alaikäisten tai alkoholin vaikutuksen alaisten käytettäväksi, vastuu hankkimiesi tuotteiden käytöstä on aina Sinulla.

 

7) Huolehdi omalta osaltasi siitä, että et roskaa ympäristöäsi. Käyttöpaikalta on syytä kerätä käytetyt raketit, kepit ja muut jäänteet roskiin viimeistään seuraavana päivänä.

Lisätietoja: www.tukes.fi

Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen päivystävä palotarkastaja p. 0440-773 222