KIINTEISTÖN TALOSUOJELUKURSSIT

Omatoiminen suojelu on välttämätöntä silloin kun viranomaisten voimat eivät yksin riitä tilanteen hallitsemiseen poikkeusoloissa tai normaaliajan erityistilanteissa. Omatoiminen suojelu lisää myös merkittävästi normaaliajan turvallisuutta taloyhtiöissä, yrityksissä ja laitoksissa.

Omatoiminen varautuminen perustuu pelastuslakiin  ja asetukseen

Rakennuksen omistaja ja haltija, teollisuus- ja liiketoiminnan harjoittaja, virasto, laitos ja muu yhteisö on velvollinen varautumaan asianomaisessa kohteessa olevien henkilöiden ja omaisuuden sekä ympäristön suojaamiseen vaaratilanteessa sekä sellaisiin pelastustoimiin, joihin ne omatoimisesti kykenevät.

Varautuminen edellyttää pelastussuunnitelman laatimista ja suojelulmateriaalin hankkimista mietittyjen riskien mukaisesti. Suositeltavaa on myös nimetä ja kouluttaa turvallisuushenkilöstö. Taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä vastaavat siitä, että lainmukainen pelastussuunnitelma on laadittu.

Väestönsuojat, rakennus ja ympäristö on pidettävä lainsäädännön edellyttämässä kunnossa ja kohteessa olevat henkilöt tietoisina kiinteistön turvallisuusjärjestelyistä.

Talosuojelun pelastusssuunnitelma vaaditaan vähintään kolmen asunnon asuinrakennuksiin, eli tämä koskee jo myös kolmen asunnon rivitaloyhtiötä.

Yleensä tämä taloyhtiön pelastussuunnitelma laaditaan tai päivitetään talon turvallisuuspäällikön kurssin yhteydessä.

Talon turvallisuusjohto on suositeltavaa valita talon asukkaista, naisista tai miehistä, laitoksissa henkilökunnasta (ei upseeria, poliisia, palomiestä, lääkäriä tai sairaanhoitajaa taloyhtiöihin, heidät voidaan valita kyllä työpaikkansa kautta).Valinnan suorittaa taloyhtiön hallitus, yhtiökokous tai isännöitsijä.

Normaalioloissa vähintään kolmen asunnon taloyhtiöden on suositeltavaa valita:

  • Talon turvallisuuspäällikkö ja apulaisturvallisuuspäällikkö
  • Kaksi suojanhoitajaa väestönsuojaa kohden.

Valitut suojeluhenkilöt voivat ilmoittautua pelastuslaitoksen kursseille.Yrityksissä ja laitoksissa suojeluhenkilöstön nimeää johtaja siellä työskentelevistä.

Lisätietoja:

Päijät-Hämeen pelastuslaitos

Valmiusmestari Vesa Lehtinen
Sähköpostilla: vesa.lehtinen@phpela.fi
Puhelimella: 0440-773 123

Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen kurssit, hinnat ja ilmoittautuminen

powered by eMedia