Häiriötilanteisiin varautuminen

Normaaliaikana voimme kohdata monia erilaisia turvallisuuteemme vaikuttavia häiriötilanteita. Tyypillisimpiä tilanteita ovat mm. sähkökatkot, lämmönjakelun katkokset ja vesikatkokset.

Häiriöitä aiheuttavat erityisesti luonnonolosuhteet kuten myrskyt, ukkonen ja puihin keräytyneet lumikuormat. Häiriö voi johtua myös laitteistojen vioista tai suunnitelluista huolto- ja korjaustöistä.

Kun sähköt ovat poikki

Nykyaikana olemme niin tottuneet sähköiseen maailmaan, että sähkökatkon sattuessa emme ole osanneet varautua tilanteeseen. Sähkökatko vaikuttaa veden saantiin, joillakin lämmitykseen, ruoanlaiton onnistumiseen, matkapuhelinten lataamiseen sekä kauppojen ja myymälöiden ja muiden yritysten ja laitosten toimintaan.

Sähkökatkoon kannattaa varautua ennalta. Varautuminen on tärkeää etenkin jos taloudessasi on vanhuksia tai pieniä lapsia.

Kotiin kannattaa sijoittaa helposti löydettävään paikkaan ainakin:

  • taskulamppu ja paristoja
  • varasulakkeita
  • kynttilöitä ja tulitikkuja
  • paristo- tai akkukäyttöinen radio / autoradio
  • polttopuita, jos kotona on takka tai muu tulisija

Mikäli haluat varmistaa katkottoman sähkön esimerkiksi tietokoneelle tai muulle herkälle laitteelle, kannattaa laite varustaa UPS-järjestelmällä, joka suodattaa jännitteen häiriöt sekä mahdollistaa tietojen tallentamisen ja laitteen turvallisen alasajon katkoksen aikana. Jos katkeamaton sähkönjakelu on välttämättömyys, kannattaa harkita oman varasähköjärjestelmän hankkimista. Esimerkiksi maatiloilla kyseeseen voi tulla joko aggregaatti tai traktorikäyttöinen generaattori.

Kun lämmöt ovat poikki

Jakelukeskeytykset kaukolämpö- ja sähköverkossa vaikuttavat viiveellä myös huonetilojen ja käyttöveden lämmitykseen. Lähes kaikki lämmitysjärjestelmät tarvitsevat sähköä toimiakseen, kaukolämmitys, ilmalämpöpumput ja maalämpöpumput mukaan lukien.

Pitkissä energianjakelun häiriöissä kannattaa pyrkiä toimimaan niin, että lämpöä karkaisi mahdollisimman vähän ulos. Lämpökatkoksen aikana pysäytetään ilmastointi ja suljetaan venttiilit, ikkunat ja ovet. Hätätilanteessa oleskellaan samassa huoneessa, jolloin oma ruumiinlämpö pitää lämpimänä. Apua saa myös lämpimästä vaatetuksesta, makuupusseista ja rekivarusteista.

Kotivara

Kotivara tarkoittaa, että kotiin hankitaan ruokaa ja muita päivittäin välttämättä tarvittavia tavaroita vähän enemmän. Kotivaran pitäisi riittää useaksi päiväksi, jopa viikoksi. Kotivaraa käytetään päivittäin ”parasta ennen” -suosituksia noudattaen, ja uutta hankitaan tilalle. Näin elintarvikkeet säilyvät tuoreina ja tavarat käyttökelpoisina.

Milloin kotivaraa tarvitaan?

Tilanne, jossa kauppaan ei pääse, voi yllättää monestakin syystä.

  • Sairastuminen voi estää kauppaan menon.
  • Sähkökatos voi häiritä kaupan toimintaa ja polttonesteiden jakelua.
  • Jakeluhäiriö voi estää tavaroiden kuljetuksen kauppoihin tai hankinnat kaupasta.
  • Kelirikko, myrsky tai liikennehäiriö voi estää liikenteen sujumisen.